Резолюцията… Това е нещо много хубаво и тук важат думите на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“. По-голямата резолюция е голям плюс, стига да използваме пълния й капацитет, а не просто да я имаме на хартия.

Може би и поради тази причина от Toshiba направиха първия в света лаптоп с резолюция 4К (3840 x 2160). Заради голямата резолюция картината е кристална и рязка, но нека се вземе предвид, че инчовете на дисплея са 15.6. Toshiba P50t е нещо повече от резолюция и възможност за фото и видео обработка. Целият този хардуер е прибран в много елегантна и красива опаковка, както останалите модели на компанията. Дизайнът е изчистен без излишни, затормозяващи погледа елементи.

P50tЦветът е сребрист, както сме свикнали от другите модели на Toshiba, като е използван добре полиран алуминий и приятно заоблени краища. Много ми допадна голямата решетка, която е добавена за говорителите. След като ги споменах е редно да отбележа, че те са дело на Harmann/Kardon и звукът е [lquote]Това си остава лаптоп за богати хора с много възможности[/lquote]изключително кристален, макар че когато увеличите прекалено много се усеща леко пращене във високите тонове.

Нека да се върнем отново към дисплея. Гъстотата на пикелите е 282 ppi и ако направите една бърза математика излиза, че P50t изпреварва дори и MacBook Pro по тези показатели. Екранът е разбира се IPS и е използвана технологията IGZO, благодарение на която е и възможна тази така приятна резолюция. За цветовете предполагам се досещате, че са много наситени и точни. За да си подплатя думите и да не изглеждат висящи, ще ви споделя, че лаптопът е сертифициран от Technicolor. Имах възможността да обработя няколко снимки и правих сравнение с монитора, който ползвам и честно казано не намерих почти никаква разлика.

За да не изглежда, че казвам прекалено много суперлативи за тази машинка, ще споделя и нещо, което ми беше адски неудобно. При повечето програми, които бях инсталирал впоследствие (Photoshop, Lightroom, SMS Platinum и т.н.), иконите и прозорците в тях бяха миниатюрни и трябваше почти да влизам в монитора, за да видя какво се случва. Това може да е свързано с оптимизацията на тези програми или може би е опция на самия лаптоп, така и не успях да разгадая тази мистерия 🙂 (ако някой по-запознат има идея, нека да драсне един коментар).

Набързо да преминем и наличните портове. Естествено имаме HDMI, жак за слушалки и микрофон, както и Secure lock. Приятно тук е, че имаме 4 USB порта, които са 3.0 и Card Reader 6 в 1.

Мисля, че е моментът да споделя и техническите характеристики, т.к. предполагам това е нещото, което ви вълнува повече. Наличен е мощният Core i7-4700HQ, стабилно подплатен с 16 GB DDR 3 1600 Mhz RAM памет. Видеото, което са набутали тук, е AMD Radeon R9 M265X със собствена 2GB GDDR5 памет. За твърд диск имаме наличен 1TB 5400rpm , който е хибриден.

С толкова мощен хардуер, сигурно ви е интересно колко ще е животът на батерията. Е, аз не съм правил кой знае какви тестове, но при умерена работа ще може да закърпи 4 часа. Пробвах да монтирам видео на него и едновременно да обработвам снимки и след почти 2 часа батерията вече беше достигнала неприятните 10 процента. Малко разочароващо, но нека да се има предвид, че дисплеят беше на максимална яркост и в двата случая.

[cquote]В крайна сметка 4K е хубаво нещо, но да го ползваш на голям екран[/cquote]

Като цяло Toshiba P50t е много приятен лаптоп с доста възможности. Въпросът обаче е, нужна ли е тази резолюция в толкова малък дисплей? Тя допълнително вдига цената на лаптопа, но пък е много удобна за тези, които обработват видео или снимки. Иначе, ако оставим това настрана, производителността му е много добра и ако ви се налага често да пътувате и в същото време да направите някой бърз малък проект си е чудесен.  Цената му ще е приблизително 2700 лв. и това за нашия пазар е доста, но смятам, че тя е оправдана, имайки предвид какво ни предлага Toshiba P50t.