Пробивът в свръхпроводника може да се окаже откритието на живота

Свръхпроводниците са специален вид материали, при които електрическото съпротивление изчезва и които изхвърлят магнитни полета. Те са широко използвани, включително в производството на мощни магнити и в намаляване загубата на енергия, докато се движи през вериги. Те също така често са непрактични, тъй като изискват ниски температури и високо налягане. Това означава, че не могат да се използват в повечето традиционни схеми.

През последните дни много коментатори се развълнуваха от производството на нов свръхпроводник, който работи при стайна температура и околно налягане.

Учени в Корея заявиха, че са синтезирали нов материал, наречен LK-99. Той ще представлява едно от най-големите открития във физиката през последните десетилетия. Пробивът може да се счита за свещения граал на съвременната физика. Той ще отключи големи разработки в енергетиката, транспорта, здравеопазването и комуникациите.

Проба – грешка

От началото на миналия век учените работят не само за разбиране на свръхпроводимостта, но и за разработването на нови материали, които биха позволили феноменът да бъде събран при температура и налягане на околната среда. До този момент всички опити завършваха с провал.

Сега учените твърдят, че са преодолели този проблем. Те не само са намерили начин да синтезират такъв свръхпроводящ материал, но това може да бъде направено сравнително лесно, което доведе до вълнение в социалните медии.

Огромни количества енергия се губят при преноса на електричество по целия свят. Новият материал според авторите, може да бъде направен само за 34 часа с просто оборудване.

Такъв свръхпроводник ще има революционни приложения във всичко, от реактори за ядрен синтез до батерии и квантови компютри.

Търпение и предпазливост

Учените призоваха за предпазливост, посочвайки факта, че тестовете все още не са преминали през процес на проверка. Към този момент резултатите не са възпроизведени и може да има други обяснения за удивителните резултати, описани в проекта.

Предстоят опити в лаборатории. Така ще се разбере дали други изследователи ще могат да възпроизведат резултатите. И двете са ключови за определяне със сигурност дали светът трябва да се вълнува от твърденията на авторите, които се нуждаят от много по-внимателна проверка на този ранен етап. Ако откритието бъде потвърдено, това ще е едно от най-значимите постижения за последните няколко десетилетия във физиката и материалното инженерство.

Основателни съмнения

Някои учени посочиха факта, че данните не показват поведението, което се очаква да се случи, когато материалът стане свръхпроводим. Характеристиките, които се очаква да бъдат очевидни в резултатите, не са били. По тази причина е твърде рано да се каже, че са ни представени убедителни доказателства за свръхпроводимост в тези проби.

Може да отнеме известно време, за да се видят практическите ползи от пробива, дори ако резултатите на екипа бъдат потвърдени. Ще има скептицизъм относно този резултат в общността, тъй като през годините е имало множество доклади за свръхпроводници със стайна температура, които в крайна сметка не са издържали. Учените се въздържат от преценка, докато не стане ясно дали резултатът е възпроизводим в други лаборатории.

Сподели
Предишна страницаЗащо да изберем авточасти онлайн?
Следваща страницаAmazon с виртуална здравна клиника
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.