Малкият трибоелектричен наногенератор може да генерира енергия от бриза, който се образува от нашето естествено движение

Нова джаджа разработена от изследователи в Китай, показва събиране на електричество, генерирано от раздути от вятъра пърхащи пластмасови ленти. Дизайнът позволява на изследователите да събират енергията от толкова лек вятър, колкото е бризът, образуван при нормално пешеходно движение.

По-голямата част от вятъра, който е на разположение на сушата, е твърде лек, за да задвижва лопатките на вятърните турбини. Сега изследователите в Китай са създали подобен вид вятърна турбина, която е изключително малка и може да усвои енергия от бриз създаден от бърза разходка. Методът е изключително евтин и ефективен, като източник на микроенергия.

Новото устройство технически не представлява турбина. Това е наногенератор, направен от две пластмасови ленти в тръба, които пърхат заедно в следствие на въздушен поток. Подобно на триенето на балони, двете пластмаси се зареждат електрически, чрез явление наречено трибоелектричен ефект. Но вместо да се похабява в пространството, енергията генерирана от двете пластмасови ленти, се улавя и съхранява.

Как да усвояваме въздушния поток в ежедневието си?

Поставянето на наногенератора върху ръката на човек би могло да улови въздушния поток на люлеещия се крайник. Това се оказва достатъчно, за да се генерира енергия. Вятър от 1,6 m/s е способен да захрани трибоелектричния наногенератор. Джаджата се представя най-добре, когато скоростта на вятъра е между 4 до 8 m/s. Тази скорост позволява на двете пластмасови ленти да се движат в синхрон. Устройството също така има висока ефективност на преобразуване на вятъра в енергия от 3,23%. Тази стойност надвишава докладваните първоначално характеристики. В момента изобретението на изследователския екип може да захрани 100 LED светлини, включително и температурни сензори.

Намерението на учените е да заменят съществуващата технология за производство на вятърна енергия. Целта е да се разрешат проблемите, до които традиционните вятърни турбини стигат. За разлика от последните, които използват намотки и магнити, където разходите са фиксирани, новото устройство може да работи с материали с ниска ценова стойност. То е безопасно за приложение в природни резервати или градове, поради липсата на въртящи се структури.

Как ще изглежда?

Създадени са две визии за проекта. Една по-малка и една голяма. Първата разработка е била с размерите на монета. Сега изобретателите искат да го направят още по-малък и по-компактен, като същевременно получат по-висока ефективност. В бъдеще се планира комбиниране на устройството с малки електронни носители като телефони, за осигуряването на устойчива електрическа енергия.

Не на последно място е увеличаване на мощността. Учените се надяват да произвеждат до 1000 вата, така че да станат реален конкурент на традиционните вятърни турбини. Поставянето на тези устройства там, където обичайните турбини не могат да се реализират би било голямо преимущество.