Какво ни причинява масовата химия

С напредването на технологиите се сдобиваме с все по-ефективни методи за почистване. Редица препарати обещават чудеса с цената на минимални усилия. Но дали си правим услуга спестявайки малко време, или това е нож с две остриета, който влияе пагубно на нашето здраве в дългосрочен план.

Медицината ни алармира

Лекари предупреждават, че масовата химия отключва огромна вълна от болестта паркинсон. Трудно могат да се проследят случаите на болестта на Паркинсон обратно до тяхната първопричина. Оказва се, че дегенеративното неврологично състояние може да бъде предизвикано от излагане на определени химикали години преди появата на някакви симптоми.

Броят на случаите на заболяването се е увеличил драстично в САЩ през последното десетилетие, предупреди невролог от Медицинския център към Университета в Рочестър. Канцерогенният продукт, наречен TCE, често се използва в битови и промишлени почистващи продукти. Оказва се, че е възможно той да бъде отговорен за появата на болестта.

В Европа и САЩ

Учените за първи път свързват TCE с болестта на Паркинсон през 2012 г. Съединението често се пренебрегва в проучванията, тъй като в някои случаи могат да минат цели десетилетия между излагането и появата на симптоми. Междувременно други причини, включително чревни хормони се свързват с появата на коварната болест. Все повече доказателства продължават да сочат към химическото излагане. TCE е забранен в Европа, но в САЩ няма федерални ограничения за него и само Минесота и Ню Йорк са ограничили употребата на съединението. Дори и да сме облагодетелствани според тези статистически данни, трябва да бъдем по предпазливи при употребата на каквато и да е химия.

В резултат на тези проучвания TCE шокиращо често се открива във водата, която пият и с която се къпят американците. Той е открит в около 30% от подпочвените води в страната, въпреки че експертите смятат, че реалното количество вероятно е по-високо. Независимо от конкретния процент, това широко разпространено замърсяване може да обясни бързо нарастващия брой случаи на болестта Паркинсон, което може да се удвои само в рамките на 25 години.

Многобройни проучвания свързват кладенчовата вода с болестта на Паркинсон и в тези случаи не става дума само за TCE, но и за пестициди като паракват.