Според щатския закон Children’s Online Privacy and Protection Act, децата под 13-годишна възраст не могат да се регистрират в каквито и да е онлайн платформи. Facebook обаче пускат ново приложение — Messenger Kids — което е таргетирано към деца между 6 и 12 години.

За да може тази апликация да бъде използвана, в нея не се изисква регистрация. Всъщност автентикацията става с Facebook профил на родителя на детето, който администрира всичко — избира потребителско име за детето (не се изисква парола, това всъщност не е акаунт), като освен това избира и с кои Facebook профили може да си чати въпросното дете. Само одобрените имат достъп.

Messenger Kids стартира тестово в САЩ и за сега само под iOS. Компанията смята да разшири достъпа до приложението през следващите месеци както в други региони, така и да пусне Android версия.

Апликацията е специално разработена за деца — в нея няма реклами и не се събира никаква информация за бъдещи реклами (точно защото детето няма акаунт). Освен това децата имат достъп до различни стикери и маски за добавена реалност, които да използват с камерата на устройството си. Галерия от предварително подбрани GIF анимации също е налична.

Доколко дори този тип използване на Messenger от деца е уместно, е отделна тема на разговор. Деца нямат право да използват социални мрежи, но изглежда Facebook ги подсигуряват като бъдещи потребители със едно своеобразно заобикаляне на законите.

Какво мислите вие по този въпрос? Бихте ли позволили на дете между 6 и 12 години да използва Messenger Kids?