Безработен използва AI, за да кандидатства за 5000 позиции

Кандидатстването за работа често пъти се оказва обезсърчаваща задача за безработните. Не е лесно и за работодателите. Затрупани с огромен брой онлайн заявления, те превръщат процеса в по-тегав и болезнен от всякога.

Сега безработен мъж е взел инициативата в свои ръце, като се опитва неумолимо да си проправи път към не една доходоносна работа. За целта той е използвал AI.

Напористият безработен е използвал инструмент, наречен LazyApply. Дали спадаме към мързеливците, ако се възползваме от подобни облаги е друг въпрос. Благодарение на изкуствения интелект, мъжът е успял да подаде цели 5000 кандидатури за работа само с едно кликване. Това успешно е довело до около 20 интервюта за работа. В последствие едното от тях се увенчава с назначение. Въпреки че бройката никак не е голяма, процентът за успех тук се увеличава на база обичайните резултати.

Да кандидатстваме по старомодния начин

Някои анализатори виждат инструмента като връщане на част от властта, която е била отстъпена на компаниите през годините. Няма да е грешка, ако започнем да разглеждаме LazyApply като ясен знак за това, което предстои. Дали е грешка да очакваме AI инструменти, които наводняват бъдещите работодатели с огромни количества нискокачествени приложения, заглушавайки прилежните, които го правят внимателно и на ръка.

Поуките от метода

Новата система подчертава, колко досаден е станал процесът на кандидатстване за работа. Той често съдържа нестандартизирани формуляри. Това принуждава кандидатите да попълват една и съща информация отново и отново. Още по-лошо е, че работодателите все повече разчитат на автоматизирани програми. Така те отсяват огромен брой кандидати, което прави наемането на работна ръка още по-нетолерантно.

Не искаме или не можем?

Честа практика е, специалистите по подбор на персонала да използват AI инструменти. Така те проверяват кандидатури, които са били подадени от кандидати, използващи други AI инструменти.

В крайна сметка специалистите по набиране на персонал са съгласни, че подходът с помощта на AI далеч не е идеален, особено в сравнение с най-предпочитания начин за намиране на работа: чрез препоръки.

В крайна сметка безработните могат да се възползват от всички предимства, които успяват да вземат на своя страна. Всичко е позволено, ако ще им помогне да започнат да си изкарват хляба. Важното е да бъдем иновативни!