cyanogenmod-631x426

Cyanogen, компанията зад софтуера с отворен код, базиран на Android, има по-големи планове за бъдещето си и иска да премахне Google от уравнението. По време на „Next Phase of Android“, който се проведе миналата седмица в Сан Франциско, главният изпълнителен директор на Cyanogen заяви, че има намерение да създаде Android операционна система без Google – „Ние се опитваме да вземем Android от Google“, бяха неговите точни думи.

ВИЖ ОЩЕ: КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Той обясни, че Cyanogen разработва версия на Android, която да е напълно отворена. Нещо, което другите разработчици и партньори биха могли да използват, за да създават свои собствени тясно интегрирани услуги. „Ние създаваме версия на Android, която е по-отворена, така че да можем да интегрираме повече партньори, а стартиращи компании да не ви карат да пускате малки глупави приложения, които неизбежно биват придобити от Google или Apple. Тези компании могат да се развиват в Android, който не е на Google“, обясни Кърт Макмастер.

Изглежда Cyanogen не се притеснява как технологичният гигант ще погледне върху тази стратегия, защото си представя бъдещето без него. Макмастер каза, че компанията ще има свой магазин за приложения до 18 месеца. Разбира се, нищо не може да попречи на Google да се опита да възпрепятства тези планове. Все още не е ясно как Cyanogen възнамерява да постигне целите си, особено като се има предвид, че към момента тя все още е доста зависима от Google и нейните услуги.

Със сигурност ще има проблем с това как патентованите технологии и техники се използват в това, върху което Cyanogen работи. Android може да е “безплатен”, но това си има определена цена. Дори кимпании като Microsoft, които не са пряко обвързани AOSP, получават лицензионни такси за патенти, които се използват в Android.