Освен ако не сте си стояли стабилно затворени вкъщи, коледното „настроение“, което блика от всеки ъгъл със сигурност ви е застигнало – албумите на Марая Кери, Кока-колата с панделки и китайските магазинчета за евтини джунджурии са само част от празничната вълна, която започна от средата на ноември. С наближаването на светлия празник (на капитализма), започваме да се замисляме и за един друг проблем – подаръците. Щете не щете, ще дадете някой лев за да зарадвате любимите си хора.

Ние от GameBox питаме – защо не го направите с настолна игра? Както ще видим след малко, това може да бъде един страхотен подарък за малки и големи, от който да се възползвате по време на зимните отпуски. За жалост обаче настолните игри не са най-лесният за избиране подарък. Защо? Ами защото има стотици, ако не и хиляди заглавия на разположение на пазара. Разнообразието не е само полезно, защото без никакъв проблем можете да се загубите сред различните видове и вариации настолни игри.

За щастие ние сме тук, за да помагаме! В следващите редове ще намерите детайлните ни препоръки за настолни игри, които да подарите, без значение дали на близките си, или на себе си. Ако пък имате известен опит с игрите, можете да го използвате, за да ориентирате приятелите с това какво да предпочетат за коледните вечери. Без повече увъртане, ето ги нашите предложения, разделени по категории:

Настолни игри за деца

Предложението на GameBox

настолни игри 1Ice Cool

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 20 минути
Възраст: 6+

Ice Cool е съвсем ново тазгодишно заглавие, което поставя играчите в ролята на пингвини в междучасие, тичащи по коридорите на пингвинското училище в търсене на прясна рибка. Играта противопоставя участниците – учениците-пингвини се опитват да стигнат до обяда си, а отговорникът за коридорите има за цел да предотврати неминуемото тичане из училището. Ice Cool се играе чрез елемент на ловкост – трябва да первате лекичко специално пригодените за тази цел фигурки с пингвини, което е особено забавно за децата. Темата също е по-подходяща за малките, макар че трябва да внимавате – може да ви допадне толкова много, че да я пробвате и в компанията на по-възрастните.

Още предложения

Лов на таласъминастолна игра 2

Брой играчи: 1-5
Времетраене: 10 минути
Възраст: 3+

Лов на таласъми е прекрасно заглавие за по-малки деца, както тематично, така и от страна на процеса на игра. В нея малчуганите трябва да прогонят излизащите изпод леглото чудовища, като за целта използват съответните играчки. Запаметяването на прекрасните картинки е едновременно просто и занимателно, а добрата новина е, че играта има варираща трудност – можете да я повишавате според опита или възрастта на участниците.

настолна игра 3Loony Quest

Брой играчи: 2-5
Времетраене: 30 минути
Възраст: 8+

Loony Quest комбинира едно от любимите занимания на децата – рисуването, с приказно приключение през седем свята. В нея участниците се опитват да преминат през различни 2D и 3D нива, изпълнени с чудовища, препятствия и дори заплашителни босове. Това става чрез проследяване с маркер на пътя, през който играчите желаят да минат, отбягвайки или целейки се в различните сблъсъци из световете.

Настолни игри за цялото семейство

Предложението на GameBox

настолни игри 4World’s Fair 1893

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 30 минути
Възраст: 9+

Играта за известното изложение в Чикаго ще ви постави в ролята на организатори, които се състезават за влияние в сферите на технологията, науката и културата. В World’s Fair 1893 се опитвате да представите колкото се може повече експонати на изложението, представени в играта чрез лека механика за събиране на колекция от жетони. Влиянието си печелите посредством много семпло поставяне на кубчета с помагачи в различните категории на изложението, които ви носят карти с различни предимства и движат играта напред. World’s Fair 1893 е изключително тематична и елегантна игра, изпълнена с много интересни факти относно изложението в Чикаго и личностите, които са участвали в него. Различните начини за печелене на точки пък гарантират, че тя ще бъде много интересна всеки път, когато я поставите на масата.

Още предложения

настолни игри 5Quadropolis

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 45 минути
Възраст: 8+

Quadropolis е изключително лек и лесен за научаване симулатор на град. В играта поемате ролята на архитект, чиято задача е да построи свой собствен град по най-ефективния възможен начин. Играта има интересна система на действия, чрез която трябва внимателно да подбирате както плочките със сгради, които взимате, така и мястото, където ще можете да ги поставите след това. Сградите си взаимодействат на няколко нива и ще се изненадате колко възможности за комбинации между тях има в Quadropolis. Наред с това играта има и вариант за напреднали, който добавя допълнителни начини да ѝ се насладите.

 

настолни игри 6Timeline Challenge

Брой играчи: 2-10
Времетраене: 30 минути
Възраст: 10+

Timeline Challenge е последната игра от Timeline серията – малки игри с карти, в които трябва да създадете линия на времето от датите на различни изобретения, събития или произведения на изкуството. Timeline Challenge използва механиката на оригиналната серия, като добавя общо шест начина да премерите историческите си познания в един доста забавен начин. Различните предизвикателства следват духа на оригиналната игра и не изискват от участниците специфични познания, дори напротив – в Timeline Challenge е нужно само да имате по-добро предположение от противниците си, за да успеете.

Игри за двама

Предложението на GameBox

настолни игри 7Patchwork

Брой играчи: 2
Времетраене: 25 минути
Възраст: 8+

В Patchwork ще премерите сили в изкуството пачуърк – създаването на одеяло от различни и възможно най-шарени видове платове. Това е пресъздадено чрез табло, на което, подобно на тетрис, трябва да редите различни парчета с цел да го запълните цялото. Играта използва много хитър начин за събиране на плочките, в който имате избор между няколко различни по размер парчета плат, както и възможността да събирате копчета – своеобразните „пари“ в Patchwork. Макар пъстрата тема да е първото нещо, което хората забелязват в играта, тя разполага с доста интересен и занимателен геймплей, който ще задържи вниманието ви за доста повече от една сесия.

Още предложения

настолни игри 87 Wonders Duel

Брой играчи: 2
Времетраене: 30 минути
Възраст: 10+

Една от най-популярните игри въобще – 7 Wonders, получи самостоятелен вариант за двама миналата година. 7 Wonders Duel е прекрасна версия, оставаща вярна на традиционните за хитовата игра на Антоан Бауза механики, но същевременно внася огромни подобрения в директната конфронтация между двамата участници. В 7 Wonders Duel отново ще строите чудеса, като ще ги подпомагате с различни сгради. Новото и интересното тук е в системата за теглене на карти – участниците се редуват да взимат сградите си от обща пирамида, като трябва да съобразяват какво оставят на опонента си. Нищо не сплотява двойките и приятелите по Коледа по-добре от борба за победата със зъби и нокти!

настолни игри 9Jaipur

Брой играчи: 2
Времетраене: 20 минути
Възраст: 10+

В Jaipur поемате ролята на двамата най-известни търговци в индийския град Джайпур, борещи се за благоволението на махараджата. Като такива, вие трябва да упражнявате занаята си по най-ефективния възможен начин, търгувайки със стоки и камили под формата на карти. Играта предлага няколко подхода към състезанието с опонента ви – от една страна е добре да трупате много карти и да ги продавате наведнъж, но от друга времето ви пречи, защото стойността на различните стоки намалява. Бързото време за изиграване се дължи на простите, но не изпразнени от съдържание избори, които играчите имат по време на ходовете си. Препоръчваме за любителите на комбинацията от тактика и малко риск.

Настолни игри изцяло на български език

Предложението на GameBox

настолни игри 10Прескочи камила

Брой играчи: 2-8
Времетраене: 30 минути
Възраст: 8+

Прескочи камила е носител на най-престижната награда в света на настолните игри – Spiel des Jahres за 2015-а. Темата на играта контрастира със суровите зимни вечери, в които вероятно ще я поставите на масата, тъй като ви пренася в Египет, където месните богаташи разнообразяват дните си със залагания на състезания с камили. Макар да са непредвидими, познавачите умеят да поставят залозите си така, че да изкарат някоя друга монета от съревнованието. Прескочи камила комбинира лесна за усвояване механика на залагане с шеметно и непредсказуемо състезание, зависещо както от заровете, така и от своевременната намеса на играчите.

Още предложения

настолни игри 11Кралят на Токио

Брой играчи: 2-6
Времетраене: 30 минути
Възраст: 8+

Кралят на Токио е едно от най-подходящите заглавия за зарибяване на нови играчи и съответно – за начинаещи. В нея вашите огромни чудовища сеят хаос над Токио и околностите му, сражавайки се едни с други за надмощие над града. Феновете на заровете ще останат приятно изненадани от огромните такива в Кралят на Токио, а избягващите шанса – от елегантната система на хвърлянето им, която слага съдбата на чудовищата в ръцете на играчите. Картите със специални умения пък осигуряват интересни и разнообразни умения, в случай че ви омръзне да се млатите само със зарове.

 

настолни игри 12CV-лизации

Брой играчи: 2-5
Времетраене: 45 минути
Възраст: 10+

CV-лизации е игра с уникална концепция – трябва да напишете автобиографията на вашето племе, създавайки от него легендарна цивилизация. В началото то е малко и неизвестно, но чрез вашите умели заповеди, можете да го направите най-щастливото от всички (защото печели този, които събере най-много точки щастие). Хитрата система на избор на действията на играта ви позволява да блъфирате, защото всеки ход играете точно две карти – една открита и една закрита. Предвиждането на ходовете на опонентите също важно, защото чрез него можете да подсилите своите собствени!

Парти настолни игри

Предложението на GameBox

настолни игри 13Кодови имена (Codenames)

Брой играчи: 2-8
Времетраене: 15 минути
Възраст: 8+

Най-популярната парти игра в класацията на BoardGameGeek вече се намира и изцяло на български език! Тя взима познатата ни концепция за игра на асоциации и я обвива в нестандартна тема – двама шпиони се опитват да предадат на своите екипи тайните кодови имена на агентите, които са лоялни на съответния отбор. В играта е налице интересен начин на предаване на тайната информация, който награждава играчите, които успеят да свържат колкото се може повече от картите на масата с асоциация от една дума. В същото време и двата отбора се опитват да избягват думите на противника, както и подлия убиец, защото той носи сигурна загуба.

Още предложения

настолни игри 14Spyfall

Брой играчи: 3-8
Времетраене: 10 минути
Възраст: 12+

Spyfall, също като Codenames, е игра за шпиони. И по-точно за един шпионин, хвърлен сред група от нищо неподозиращи врагове. Всички останали получават карта с локацията, на която се намират и трябва чрез поредица от въпроси да определят кой е предателят. Самият шпионин пък има нелеката задача да слуша внимателно въпросите около масата, защото в тях може да се съдържат улики за това къде се намира. Spyfall е в нашите препоръки, защото зависи изцяло от въображението и способностите за блъфиране на играчите, което винаги е предпоставка за забава!

настолни игри 15Sheriff of Nottingham

Брой играчи: 3-5
Времетраене: 45 минути
Възраст: 12+

Sheriff of Nottingham е чисто и просто една купчина блъфиране и лъжи в кутия! Можете ли да станете най-добрият търговец само чрез продажба на легални стоки, или от време на време ще ви се наложи да прекарате някой друг кашон забранени такива? Внимавайте, защото дългата ръка на закона е един от вашите приятели и неговата цел е да ви спипа в крачка. Блъфирането е само един от способите на прекрачилия закона търговец обаче – в Sheriff of Nottingham можете да раздавате подкупи на воля (или поне докато кесията ви го позволява). Една динамична и напрегната игра, която препоръчваме с две ръце!

Настолни игри за геймъри

Предложението на GameBox

настолни игри 16Scythe

Брой играчи: 1-5
Времетраене: 120 минути
Възраст: 14+

Красивият свят на Scythe веднага ще ви заплени с невероятните си илюстрации, но зад тях се крие една от най-интересните икономически 4х стратегии на годината. В Scythe предвождате една от пет нации в алтернативна вселена, комбинираща история от началото на миналия век със steampunk елемент. Целта ви е тотална доминация над територията на централна Европа, а начините за постигането ѝ – многобройни. Имате на разположение задълбочена икономическа машина, която можете да развивате чрез правилното разширение на територията си и разпределение на ресурсите ѝ. Ако пък този план не проработи, винаги можете да се възползвате от огромните си мекове и да тръгнете на война срещу опонентите си. В крайна сметка трябва да балансирате всичко това, защото в Scythe популярността ви сред народа точно толкова важна, колкото и контролът над териториите.

Още предложения

настолни игри 17Pandemic Legacy: Season 1

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 60 минути на сесия
Възраст: 12+

Pandemic Legacy е най-успешното заглавие, използващо Legacy система – начин да запазите прогреса си след всяка сесия и да участвате в прогресираща и развиваща се с ваше участие кампания. В играта влизате в униформите на екип от учени, медици и специалисти, борещи се с глобални зарази. Поредицата от мисии в нея се развива буквално пред очите ви, а съдбата на героите ви, а и на целия свят, е във вашите ръце! Legacy елементите разнообразяват преживяването с всяка следваща сесия, а добавянето на нови правила става изключително неусетно!

настолни игри 18Robinson Crusoe: Adventures on a Cursed Island

Брой играчи: 1-4
Времетраене: 90-120 минути на сценарий
Възраст: 14+

Още една игра с тропическа тема за студените зимни вечери! Ако искате да се пренесете на пустинен остров, то имаме една добра и една лоша новина за вас. Добрата е, че в Robinson Crusoe такъв е налице, а лошата – че оцеляването ви на него е трудна работа. Играта разполага с девет сценария, в които вашият екип от корабокрушенци ще премине през невероятни изпитания – от най-елементарните задачи като снабдяване с храна и подслон, до шеметно изследване на острова и лов на съкровища!

Горещи настолни игри

Предложението на GameBox

настолни игри 19Terraforming Mars

Брой играчи: 1-5
Времетраене: 120 минути
Възраст: 14+

Марсианските игри са на мода тази година, а най-модерната от всички тях е Terraforming Mars! Годината е 2400-а, а задачата на човечеството е да колонизира червената планета. Вие поемате контрола над няколко мегакорпорации, които разполагат с толкова ресурси, че с времето могат превърнат убийственото парче земя в обитаема планета. За целта трябва да реализирате проекти, като тук силата на играта е очевидна – тя разполага с над 200 уникални карти с такива, които подобряват трите основни показателя на Марс – температура, ниво на кислорода и покритие на океаните. Макар всички играчи да работят за обща цел, не оставайте с впечатлението, че Terraforming Mars е кооперативна игра – корпорациите се конкурират помежду си постоянно.

Още предложения

настолни игри 20Cry Havoc

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 120 минути
Възраст: 12+

Cry Havoc е една от хитовите „големи“ игри на сезона. Асиметричната конфронтация между четири тотално различни фракции в стил StarCraft е това, което привлича феновете на хобито към играта, но ние я препоръчваме, защото притежава уникална комбинация от познати механики, които гарантират интересни моменти. Без значение дали ще изберете целеустремените хора, манипулативните пилигрими, неумолимите машини или свирепите местни трогове, битката за кристалите на планетата на Cry Havoc гарантира да бъде епична!

настолни игри 21London Dread

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 90 минути
Възраст: 14+

Глътка свеж въздух от изпразнения от кислород космос на повечето нови заглавия е тематичната London Dread. Тази кооперативна игра залага изцяло на атмосферата, която носи викторианска Англия, подправена с мистерии и щипка свръхестествени явления. В играта преминавате през серия от приключения, в които играчите трябва да работят заедно, за да планират и осъществят плановете си, разкривайки и движейки по този начин историята напред. Без да спойлваме повече, ще кажем само, че разследванията са… любопитни!

Кооперативни настолни игри

Предложението на GameBox

настолни игри 22Burgle Bros.

Брой играчи: 1-4
Времетраене: 90 минути
Възраст: 12+

Нищо не носи толкова коледно настроение, колкото един добре планиран и изпълнен обир! Burgle Bros. ви превръща в герои, подобни на тези в Бандата на Оушън и ви поставя една предизвикателна задача – да разбиете няколко сейфа в здраво охранявана сграда. Играта ще се хареса на тези от вас, които обичат да се кооперират с това, че изисква постоянна и пълна координация от участниците – няма как да нарушите закона успешно по толкова як начин иначе! Всеки от вас ще има на разположение различен специалист, чието умение може да се окаже разликата между победата и доживотния затвор без право на замяна. Тъй като играта става прогресивно по-трудна колкото повече се мотаете, то напрежението, досущ като при истински обир, ще расте постоянно!

Още предложения

настолни игри 23T.I.M.E. Stories

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 120 минути
Възраст: 14+

Ако харесвате игрите си с интересна история, то сте на правилното място – T.I.M.E. Stories е машината за разказване на филмоподобни случаи. В нея ще пътувате във времето, поемайки ролята на най-различни персонажи и наемайки се с интересни задачи. В този смисъл T.I.M.E. Stories е по-скоро платформа, отколкото обикновена настолна игра – базовата кутия идва с един модул, в който ще разкриете загадката на една доста зловеща лудница, но ако желаете, можете да разнообразите изживяването си с добавяне на други приключения.

 

настолни игри 24The Big Book of Madness

Брой играчи: 2-5
Времетраене: 60 минути
Възраст: 12+

Искали ли сте някога да бъдете могъщи магьосници? Естествено, че сте! Е, в The Big Book of Madness няма да бъдете точно такива – играта следва стъпките на група начинаещи магове, които са направили една голяма грешка. В търсене на приключения, те са отворили Голямата книга на лудостта и сега от нея извират ужасяващи създания. Само вие можете да поправите това недоразумение, а за целта разполагате със собствено тесте, което представлява набора ви от магии. Ефектите на книгата постоянно го пълнят с лоши карти обаче, така че трябва да сте бързи и да действате заедно, ако искате да я затворите!

Настолни игри с дедукция

Предложението на GameBox

настолни игри 25Deception: Murder in Hong Kong

Брой играчи: 4-12
Времетраене: 30 минути
Възраст: 12+

Премести се Mysterium, има нов крал на игрите с дедукция! Deception: Murder in Hong Kong е заглавие, което комбинира играта на асоциации с традиционни механики от игрите със скрити самоличности. В нея група полицаи целят да разкрият убийство, извършителят на което се намира скрит сред тях. За целта един от участниците знае предварително самоличността на убиеца и се опитва чрез подаване на улики на целия отбор да насочи полицаите към него. Deception: Murder in Hong Kong е уникална в това, че един от играчите активно се опитва да тласне останалите в грешната посока, по този начин покривайки собствените си следи. Добавяйки повече участници към играта, тя използва и повече роли като съучастника например – той има за цел да помогне на убиеца.

Още предложения

настолни игри 26Alchemists

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 120 минути
Възраст: 13+

Всеки опитен алхимик ще ви каже, че смесването на добра отвара не е лесна работа. В Alchemists вие сте именно такъв – брадясал и леко смахнат чичко, който си прекарва времето с варене на еликсири, писане на научни трудове и явяване по състезания. Играта впечатлява с интересните си компоненти и ползването на мобилно приложение, но задържа вниманието на играчите с комичната комбинация от дедукция и ограничени действия. Често се случва така, че не ви остава време да тествате всички съставки на отварата си, но не се притеснявайте – стига никой да не оспори статията ви по въпроса, всичко ще е наред!

настолни игри 27Letters from Whitechapel

Брой играчи: 2-6
Времетраене: 120 минути
Възраст: 12+

Един от най-известните убийци се е развихрил! Само екип от най-добрите лондонски полицаи може да го спре. Letters from Whitechapel е може би най-известната игра с дедукция и има защо – тя е семпла, но динамична и особено тематична. Тя ви разделя на две. Един от участниците е поставен в ролята на Джак Изкормвача и се опитва да реализира пет убийства в пет поредни нощи. Всички останали са полицаи, патрулиращи из улиците на Уайтчапъл в търсене на следите на бруталния касапин. Letters from Whitechapel може да ви изправи на нокти от напрежение, без значение коя страна изберете!

Специалният избор на Ники

Няма как да минем без две игри, които аз лично смятам за особено подходящи за сезона – това са личните ми препоръки, които са базирани на моите предпочитания.

настолни игри 28Dead of Winter: A Crossroads Game

Брой играчи: 2-5
Времетраене: 90 минути
Възраст: 14+

Все пак е зима, трябва да имаме поне една игра, развиваща се през този сезон в списъка! Dead of Winter и самостоятелното разширение The Long Night симулират прекрасно студа и суровите условия на зимата, може би защото в тяхната вселена се разхождат и разложени трупове. В тази полу-кооперативна игра ще ви се наложи да се погрижите за колония от оцелели след зомби апокалипсиса, която е на път да посрещне неприятните последици от влошените метеорологични условия. И ако това не е достатъчно, има голяма вероятност сред вас да има предател. Успех!

 

настолни игри 29Star Wars: Rebellion

Брой играчи: 2-4
Времетраене: 180 минути
Възраст: 14+

Благодарение на Дисни зимата се превърна в празник, не само заради Коледа. Тъй като от миналата година до края на вечността очакваме по един нов Star Wars филм, нуждата от игра по вселената се повишава рязко със застудяването навън. Тази година ще избера Star Wars: Rebellion – огромната абоминация за двама, в която Империята и бунтовниците са вкопчени в галактически конфликт. Това е може би най-подходящата игра за феновете на филмите, защото пресъздава доста успешно златните години на поредицата, като едновременно с това ви предоставя възможността да създадете своя история.

Това бяха нашите празнични предложения за настолни игри. Ако сме изпуснали някое важно заглавие, което си струва да се подари, моля напомнете ни в коментарите!