Как компютрите разбират погрешно света?

Счита се, че самоуправляващите се превозни средства ще бъдат немислими в бъдещето. Премахването на шофьорите от нашата транспортна система ще наруши деликатния социален баланс. Визията за „умния град” на бъдещето включва автомобили, автобуси, камиони и влакове без шофьори. Но какво ще се случва с пространството вътре в превозните средства, когато никой не кара? Наистина ли е социално интелигентна стратегия да се отървем от шофьорите?

Каква отговорност носят водачите?

Когато става дума за автомобилите ни, положението е ясно. Всеки шофьор е отговорен за себе си, за хората, които превозва и околните. Но при градския транспорт и други подобни начини на придвижване, шофьорите носят много по-тежко бреме на плещите си. Макар и зад скрити врати, те не оставят пътниците си на произвола на съдбата. Могат да сигнализират на съответните органи или да се намесят при нужда.

Ежедневно пътниците стават свидетели на всякакви ситуации и в много голяма част от тях, ако няма кой да се намеси, как биха се развили нещата за невинните граждани. Социалната ангажираност е наша отговорност. Тя най-добре прозира при обществените видове транспорт. Властта на авторитетните водачи позволява на споделения транспорт да процъфтява. Това помага на много от нас да се чувстват по-сигурни, докато се возят. До колко можем да си представим возенето в споделено превозно средство без шофьор? До колко е безопасно да сме сами в малко затворено пространство с куп непознати?

Обещаващ потенциал

Автомобилите без шофьори са добра цел, защото имат потенциала да нарушат съществуващите системи и да генерират огромно преимущество. Защитниците на автономните превозни средства твърдят, че посочването на евентуални проблеми е безполезно, защото напредъкът е неизбежен и поетапно предстои да се справяме с всяко едно препятствие. Голяма част от съвременното общество смята, че технологията винаги е най-доброто и най-вярното решение. Но колко често това се случва с пренебрежение към социалните фактори!? Мнозина твърдят, че за всички ще бъде по-безопасно да са в превозни средства без шофьори, защото технологията ще намали броя на произшествията. Но дали наистина така ще предотвратим всички видове заплаха?

Сегашният транспорт чрез автобуси, влакове и камиони има вградени защити. Превозните средства се експлоатират от хора, които са добри в работата си и правят повече от това да поддържат сложната социална и техническа транспортна система. Дали интелигентните превозни средства ще успеят да заменят човешкия фактор успешно?

Под въпрос

Настоящата система не е перфектна и винаги има нужда от подобряване. Хората страдат от много предубеждения, които влияят върху взаимодействията им в превозните средства. Но прехвърлянето на отговорността на сензори може само да задълбочи вече съществуващи проблеми и да ги направи по-трудни за решаване.

В автономните превозни средства няма нищо неизбежно. Всъщност фантазията за автомобили без шофьор е занимавала човешките умове години наред. Възможно е след години да съжаляваме за времето и средствата отделени за някои безполезни и асоциални начинания. Дали да продължаваме да упорстваме в стремежа си да се отървем от шофьорите или да инвестираме в усъвършенстване и подобряване на съществуващите транспортни системи? Въображаемият свят е необходим, за да определя нашия напредък и стремежи, но настоящето е това, за което да се грижим сега.