Изследователи създадоха батерия захранвана от ядрени отпадъци

Стартъп, наречен NDB, ни представи нова технология при производството на батерии. Те са захранвани от малки парчета ядрени отпадъци. Тестове проведени в Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ и университета в Кеймбридж показват, че батерията вече успява да се зареди до 40%. Когато учените усъвършенстват процеса, устройствата ще могат да издържат между десетилетие и 28 000 години. Това е необикновен енергиен пробив, който в случай на осъществяване, може да революционизира всичко съществуващо.

Новите батерии отделят по-малко радиация от човешкото тяло. Според създателите, те биха осигурили безопасност при автомобилни катастрофи и ще струват по-малко от стандартна литиево-йонна батерия. Клетките могат да бъдат направени във всякакъв форм-фактор, включително емблематичните AA.

Мечта или реалност

Представете си, ако използваме това в нашите iPhone. С подобна батерията бихме зареждали телефона си до пет пъти на час, ако въобще се наложи да го правим. Представете си свят, в който изобщо няма да се налага да зареждаме батерията си всеки ден. А сега си представете за седмицата или месец. А какво ще кажете за десетилетие? Ето какви странности ще сме в състояние да постигнем с подобна технология.

Обикновена батерия

Може би ви звучи твърде добре, за да е истина. Но ако това, което казват изпълнителните директори на компанията е реално, с радост приветстваме бъдещето. Ако говорим за електрически превозни средства, тяхната батерия може да работи около 90 години, без да е необходимо да се презарежда.

Калифорнийската компания NDB казва, че иновативните батерии биха преобърнали енергийното уравнение, действайки като малки ядрени генератори. Действието им ще продължи от десетилетие до 28 000 години, без никога да се нуждаят от зареждане. Те ще предлагат по-висока плътност на мощността от литиево-йонната. Ще бъдат почти неразрушими и напълно безопасни при катастрофа с електрически автомобил. А в някои приложения те бъдат значително по-евтини от настоящите литиево-йонни пакети, въпреки огромните им предимства.

Какво представляват

Сърцето на всяка клетка е малка част рециклирани ядрени отпадъци. NDB използва графитни части от ядрен реактор, които са поели радиация от горивните пръти и самите те са станали радиоактивни. Необработени, те са висококачествени ядрени отпадъци. Също така са опасни, трудни и скъпи за съхранение, с много дълъг период на полуразпад.

Този графит е богат на радио изотопа въглерод-14, който претърпява бета-разпад в азот, освобождавайки анти-неутрино и бета-разпадащ се електрон в процеса. NDB взема този графит, пречиства го и го използва за създаване на малки диаманти от въглерод-14. Диамантената структура действа като полупроводник и радиатор, като събира заряда и го транспортира навън. Радиоактивният въглерод-14 е слой от евтин, нерадиоактивен, създаден в лаборатория диамантен въглерод-12, който съдържа енергийни частици предотвратяващи изтичането на радиация и действа като супер ефективен и защитен от проникване слой.

За да се създаде акумулаторна клетка, няколко слоя от този нанодиамантен материал се подреждат и съхраняват с малка интегрална платка и кондензатор за събиране, съхранение и незабавно разпределение на заряда. Новите батерии ще отговарят на всяка форма или стандарт, включително AA, AAA, 18650, 2170. Също така ще удовлетворяват всякакви персонализирани размери.