Какво ни очаква до края на годината?

Pixel телефоните на Google никога не са издържали на конкуренцията. Това се отнася най-вече по отношение използването на най-новите и добри спецификации. Сега компанията въвежда някои подобрения в редица области. След дебюта на дисплеите „Actua“ в серията Pixel 8, Google иска да използва същия OLED дисплей на Samsung в серията Pixel 9, какъвто Apple ще вложи в новите iPhone 16 Pro.

Google ще използва актуализиран „M14“ OLED дисплей от Samsung. Твърди се, че той е по-ярък и има подобрен живот. Компанията ще внедри това ново поколение OLED дисплеи в Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL и Pixel 9 Pro Fold.

Google няма да е сам тук. Очаква се гамата на iPhone 16 Pro да използва същия дисплей. През последните няколко години, Apple показа най-добрите дисплеи на Samsung в своите „Pro“ версии. Същото поколение все още може да се открие в базовите модели iPhone 16, но iPhone 16 Pro и Pro Max ще използват „M14“ като Pixel.

Google ще пусне серията Pixel 9 на 13 август, много по-рано от обичайния график на компанията. По традиция можем да очакваме Apple да реализира новите iPhone през септември.

AI на Google идва в Pixel 9

Внедряването на функцията от Google означава добра новина за тези, които се интересуват от поверителността. Pixels винаги са били известни със своята интелигентност с изкуствен интелект. От самото начало Google положи усилия да създаде уникални, полезни функции и с настоящата мания за LLM не е изненадващо, че предстоящата серия Google Pixel 9 ще донесе още по-сложни AI изживявания.

Компанията планира да въведе набор от нови ML функции под търговската марка „Google AI“. Тук ще бъде включена и функция, наподобяваща спорното Recall на Microsoft.

В новите устройства ще открием комбинация от иновативни и вече съществуващи функции. Circle to Search вече е наличен на Pixels и дори на избрани устройства на трети страни, а Gemini е наличен на всички телефони с Android.

Има обаче три напълно нови функции:

• първата е Add Me: тя гарантира присъствието на всички в групова снимка. Въпреки че нямаме допълнителна информация за функцията, тя звучи като подобрена версия на Best Take. Последната може не само да промени изражението на хората в снимка, но и да обедини снимки с различни хора в тях. Best Take беше представен за първи път със серията Pixel 8 и макар и противоречив, все пак е хубаво да го имате. Add Me показва, че Google иска да се облегне на идеята, че има значение какво снимате. AI може да е решението на този проблем.

• друга нова функция е Studio: най-вероятно, това е същото приложение като Creative Assistant, което сме забелязвали и преди. Предишните препратки разкриват, че приложението ще се интегрира с редактор на екранни снимки в Pixels, позволявайки му да създава стикери.

Пренасяне на Recall към Android

Pixel Screenshots е функция, много наподобяваща тази за извикване на Microsoft. За тези от вас, които не са имали достъп до интернет през последния месец, Recall е функция на Windows 11. Тя ще бъде ексклузивна за новите компютри Copilot Plus. Тя автоматично улавя всичко, което правите, и използва AI на устройството, за да ви позволи бързо да намирате информация относно това, което търсите. Много хора обаче критикуват функцията заради поверителността, особено след като беше разкрито, че всеки злонамерен с достъп до вашия телефон може да прочете всичко, съхранено от функцията. По тази причина Microsoft постави на пауза внедряването, докато изглади тези проблеми.

Още ползи

Възприемането на функцията от Google е различно и е по-фокусирано върху поверителността. Вместо автоматично да заснема всичко, което правите, тя ще работи само чрез екранни снимки, които правите сами. Когато направите това, приложението ще добави малко допълнителни метаданни към него, като имена на приложения, уеб връзки и т.н. След това то ще бъде обработено от локален AI. Новата мултимодална версия на Gemini Nano, ще позволи търсене на конкретни екранни снимки само по тяхното съдържание.

Струва си да се спомене, че Motorola също работи върху своя собствена версия на Recall. В момента не се знае много, но изглежда, че ще бъде подобна на внедряването на Google, без автоматично запазване на всичко на екрана.