Тревожен ли е фактът, че учените с внедрили човешки мозъчни клетки в робот?

Екип от китайски изследователи е създал малък органоид от човешки стволови клетки, в тялото на робот. Устройството може да се научи да изпълнява определени задачи. Изследователите присадиха мозъчната тъкан към невронен интерфейс, позволявайки му да предава инструкции на тялото на хуманоидния робот.

Целта е да се изследват интерфейсите мозък-компютър, които могат да действат като посредник между електрическите сигнали в мозъка и изчислителната мощност. Според изявление на изследователите умният робот е „първата в света интелигентна комплексна система за информационно взаимодействие с отворен код мозък върху чип“.

Реални приложения

Демонстрационните диаграми на бъдещи сценарии за приложение вероятно ще са много по-малки в реалния живот. Органоидите на изследователите са образувани от човешки плурипотентни стволови клетки. Последните имат способността да се делят и да се развиват в различни видове клетки, като мозъчни тъкани.

Освен да се обучава, малкият хуманоиден робот може да избягва препятствия или да хваща предмети. Учените се надяват, че органоидите в крайна сметка могат да бъдат използвани за възстановяване на човешкия мозък чрез трансплантация. Подобни трансплантации могат да помогнат на пациенти, претърпели инсулт.

Нови методи

Трансплантацията на човешки мозъчни органоиди в живи мозъци е нов метод за напредък в развитието и функцията им. Подобни присадки имат функционална васкулатурна система, получена от гостоприемника и показват напреднало съзряване.

Изследването обаче е все още в начален стадий и остават много нерешени въпроси. Не е ясно, например, дали увредените мозъчни тъкани могат някога да бъдат поправени или реконструирани с помощта на органоиди.

Обнадеждаващи опити

Но въпреки това изследователите са заинтригувани. Миналата година учени от Университета на Пенсилвания вкараха човешки неврони в мозъците на плъхове с увредена зрителна кора. Това накара някои от засегнатите области да се върнат към живот и да реагират на външни стимули като светлина.

Китайските изследователи са третирали органоидите с ултразвук с нисък интензитет, за да намерят нови начини за интегрирането им в човешкия мозък. Те откриват, че ултразвукът поддържа образуването на мрежи в приемника. Това е потенциално неинвазивен метод за подпомагане на пациенти, страдащи от мозъчно увреждане.

Надежда за бъдещето

Засега ултразвукът може да помогне за преодоляване на празнината между органоидите и компютърния интерфейс – малка стъпка към бъдещето, в което лабораторно отгледаната мозъчна тъкан може да помогне за възстановяване на функциите в човешкия мозък.