Автономният изследователски кораб „Mayflower“ ще използва технология IBM AI, за да прекоси Атлантическия океан през 2020 година

Напълно автономен кораб, наречен „Mayflower“, ще извърши пътуване през Атлантическия океан следващия септември, за да отбележи 400-годишнината от пътуването на първия Mayflower. Това е страхотен начин да се види точно колко технология е напреднала през последните четири века. Ще се насладим на ключова демонстрация на автономната технология в мореплаването. Мисията се урежда от морската организация за проучване и е задвижвана от IBM технологията.

Енергия

Автономният Mayflower ще бъде снабден със слънчеви панели, както и дизелови и вятърни турбини, които ще му осигурят задвижваща сила. Тя ще е необходима за преплаването на 2020 мили от Плимут в Англия, до Плимът в Масачузетс в САЩ. Едноименният кораб (ако пътуването му е успешно), ще бъде сред първите морски плавателни съдове, които сами обикалят Атлантика. Учените се надяват да отворят вратите за други, насочени към изследователски приложения автономни морски кораби.

Океанско изследване

Корабът ще има на борда си изследователски програми. Някои от тях са разработени от учени и доброволци от Университета в Плимут, които се стремят да провеждат експерименти в дадени области. Някои от тях са морска киберсигурност, мониторинг на морските бозайници и други. Една от целите е да се справят с предизвикателствата на микропластиците, пренасяни от океана.

Солидна подкрепа

IBM предостави техническа поддръжка както за научните изследвания, така и за навигационните аспекти на мисията. Корабът ще се възползва включително от технологията им за виждане PowerAI, подкрепена от неговите Power Systems сървъри, която ще работи с модели за задълбочено обучение. Програмата е разработена в партньорство с Promare, за да помогне за избягване на препятствия и опасности в морето. Ще използва радарни, лидарни и оптични камери, за да постигне всичко това.

Системата е проектирана да използва както локална, така и отдалечена обработка. Това означава, че устройствата на кораба ще могат да работят без връзка и след това периодично да се проверяват отново с HQ, когато условията позволяват.

Това е изключително интригуващ и иновативен проект, който може да промени начина, по който изследваме океана, дълбоките езера и други водни среди. Планът е също така да се създадат VR и AR инструменти за по – голяма продуктивност на автономния Mayflower.