Проучвания върху мишки могат да ни помогнат да разберем по-добре как се развиват ембрионите

За първи път изкуствени ембриони, получени без оплождане започнаха да образуват живи плодове, след имплантирането им в мишки от женски пол. Ембрионите са имали някои малформации и учените все още са много далеч от това да могат да правят човешки бебета по подобен начин.

Изкуствените миши ембриони са направени с помощта на специални стволови клетки, наречени разширени плюрипотентни стволови клетки. Те имат способността да генерират и трите типа клетки, открити в ранните ембриони.

Учени от медицински университет използваха стволовите клетки, за да превърнат трите типа ембриони в клетки от които да се сглобят ембрионални структури. Това се случва след поставянето им в хранителни вещества и стимуланти на растежа. Клетките, които ще се превърнат в плацентарна тъкан се движат навън. Другите, които формират плода, се преместват навътре.

След създаването им екипът прехвърля изкуствените ембриони в матките на женски мишки. От тях 7% се имплантират успешно. Седмица по-късно имплантираните ембриони се отстраняват хирургично, чрез цезарово сечение. Микроскопско изследване показва, че те са започнали да образуват ранни фетални структури, макар и с големи малформации.

Как растат ембрионите

Целта на опитите не е генерирането на потомство. Тестването на способността на изкуствените ембриони да растат в утробата позволява да се види колко са реалистични. След като бъдат сметнати за достатъчно добре оформени, изследователите ще могат да ги използват като заместители на истински ембриони, които обикновено се добиват от мишки.

Това е първият успешен експеримент за развитие на изкуствени ембриони до плод в матката. Други групи изследователи са направили изкуствени миши ембриони от стволови клетки. Те обаче не са имплантирани успешно или са успели да формират само плацентарни клетки.

Предизвикателството сега ще бъде да се прецизират изкуствените миши ембриони, за да могат да се развият в перфектно оформени плодове. Това може да включва отглеждането им в смесица от хранителни вещества и стимуланти на растежа. Нужно е да съответстват максимално на околната среда, на която ембрионите обикновено са изложени в тялото.

Моделите на ембрионите могат да бъдат изучавани в лабораторни условия, за да се разбере по-добре ранното развитие на бозайниците. Така ще могат да се оптимизират условията на IVF и да се скринират лекарства за потенциални вродени дефекти.

Бебета от уши?

Някои от разширените плюрипотентни стволови клетки, които екипите използват за направата на изкуствените ембриони, първоначално са създадени чрез препрограмиране на ушни клетки от възрастни мишки. Ако изследователите биха могли да направят същото с човешкото ухо или други нерепродуктивни клетки, биха могли да генерират жизнеспособни човешки ембриоподобни структури без сперма или яйцеклетки.

Въпреки това изкуствените ембриони, направени по този начин, могат да се използват за изследване на проблемите на плодовитостта в бъдеще. Например: може да се вземат кожни клетки от безплоден човек, да се използват за формиране на изкуствени ембриони, след което да се проучи растежа им в лаборатория. Това ще помогне да се идентифицират генетичните причини за безплодие. Наред с възможността за тестване на лекарства, това може да помогне за предотвратяване или отстраняване на проблеми, свързани с бременността.