Apple с нови разработки

Apple изглежда подготвя свой собствен голям езиков модел подобно на ChatGPT. Това идва след години вплитане на машинно обучение във всички софтуери и устройства на компанията.

AI и машинното обучение са дълбоко вградени във всичко, което се прави и не можем да говорим за каквото и да било техническо изоставане. Въпреки това, няма как да отречем факта, че Apple няма версия на на ChatGPT. Това е инструментът за изкуствен интелект, чиято употреба рязко нарасна през 2023 г.

Ajax

Сега Apple набира все повече инженери за работа по генеративен AI. Въпреки годините на машинно обучение във всички софтуери и устройства, Apple все още не може да се похвали с инструменти като ChatGPT. Това е рамката за създаване на големи езикови модели (LLM) и ресурсът в основата на ChatGPT, Bard и други подобни инструменти. В случая Apple пуска разработката само за вътрешна употреба. Тя се нарича Ajax. Apple е частно загрижена за липсата на AI и е създала Ajax, за да обедини развитието на машинно обучение в рамките на компанията.

Чатботът „Apple GPT“ е само за вътрешна употреба и изисква специално одобрение за достъп. Той беше спрян за кратко от съображения за сигурност и не може да се използва за създаване на функции, които ще бъдат от полза за клиентите.

Ясно е, че персоналът на Apple го използва за реална работа. С негова помощ са създадени разнообразни прототипи на продукти. Също така е обобщаваща подкрепа за персонала. Инструментът в момента не прави нищо подобно от функциите на ChatGPT, Bard или други AI системи.

Освен това в момента не е предназначен за публична употреба. Вместо това Apple се опитва да намери потребителска ниша именно за инструменти от този вид. Компанията все още няма готов план, но има надежда, че Apple подготвя голямото стартиране през 2024 година.

Вътрешни разногласия

Стремежът към AI се води от всички компании, които съзнават, че това е неумолимо естествено развитие. Интересно е да видим как ще се развие Apple и всички останали инструменти на основата на ChatGPT.

Гигантът планира услуга за обучение, наречена Quartz, която ще използва AI върху здравни данни, събрани от Apple Watch. Всяка една от предстоящите коли на Apple също ще бъде настроена да използва машинно обучение и AI в своите функции за самостоятелно управление.

Сподели
Предишна страницаМистериозна радиоактивна скала
Следваща страницаКак да си направим онлайн магазин за един ден
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.