android 5.0 lollipop

Новата версия на най-популярната мобилна операционна система ще се казва Android 5.0 Lollipop и от представянето й най-вероятно ни делят само два дни – поне така твърдят много източници, запознати с плановете на Google.

Като едно от доказателствата се посочва фактът, че от премиерата на предишния ъпдейт Android 4.4 KitKat минаха вече девет месеца, а освен стартиращата на 25 юни в Сан Франциско конференция Google I/O, друго голямо събитие на Google не се задава скоро. Припомняме ви, че само преди няколко дни се появи и явен намек за предстоящото пускане на новата версия: рекламни изображения с часовник на дисплея, показващ 5:00. Отдавна разкрита практика на Google е да използва цифрите на най-актуалния Android ъпдейт в подобни снимки и досега часовникът показваше 4:40.

Що се отнася до Lollipop – близалката е най-често срещаното предположение за кодовото название на версията, като се има предвид, че Google спазва традицията всяка следваща да носи името на сладкиши, подредени по азбучен ред. След „K” логично идва „L” и макар да се чуват варианти като Lemon Pie и дори Lion (след като може да е KitKat, защо да не е друго популярно десертче?), повечето източници залагат на Lollipop.

Очаква се най-голямата промяна в предстоящата версия на Android да бъде свързана с начина, по който изглежда. Android Police разкрива планове за всеобхватен редизайн на всички продукти на Google, който включва и мобилната им операционна система. А вие какво бихте искали най-много да видите в нея?