Nike официално представи първите си баскетболни обувки, наречени Adapt BB

Adapt BB са новите маратонки на Nike, създадени да осигурят “наистина персонализирани приспособления за всеки баскетболист”, както обявиха от компанията. Благодарение на системата за захранване, наречена FitAdapt, настройките могат да се регулират ръчно или с приложение за смартфон. Чрез мобилното устройство мие може да контролирате прилягането по крака ви, да променяте цветовете на светодиодите и други екстри.

Спортният гигант казва, че в хода на баскетболен мач, кракът на играча може да се увеличи почти наполовина, което може да повлияе на комфорта и в крайна сметка на движението и представянето на игралното поле. Това е проблемът, за който Nike предоставя решение, чрез Adapt BB.

Вицепрезидентът на иновациите на Nike, Ерик Авар казва, че компанията най-напред се е спряла на баскетбола, чрез който да демонстрира Adapt, именно заради изискванията, на които трябва да отговарят маратонките в този спорт. Давайки възможност на играчите бързо да разхлабят (или затегнат) спортните обувки по време на игра, е ключово за подобряване изявата им на игрището.

ИГРА НА НОВО НИВО

Adapt BB по същество е стъпка нагоре от Flywire и Flyknit. Двете платформени технологии, са създадени, за да предложат на потребителите усещането за обичайно прилягане на маратонки и облекла.

Акцентът на Adapt е, че можете да контролирате ръчно нейните връзки, чрез физически бутони на обувките или през приложение на вашия смартфон. Вграденият мотор с обучени зъбни колела усеща напрежението, необходимо на краката ви и се настройва адекватно, за да държи всеки крак плътно в обувките.

Естествено всички тези технологии изискват мощност, така че в крайна сметка ще трябва да го зареждате. Според Nike обувките могат да издържат до 14 дни при пълно зареждане. Това отнема около три часа, след поставянето им в безжично зарядно, с което е оборудван всеки чифт.

СМАРТФОНИТЕ В ПОМОЩ НА NBA

С мобилното приложение Adapt, играчите могат да въвеждат различни настройки в реално време, както и да проверяват заряда на батерията и да променят LED цветовете. Другата полза от наличието на безжична връзка е, че тя ще поддържа актуализациите на фърмуера. Това означава, че периодично ще се получават допълнителни функции и подобрения. Тя работи по начин, който да даде на играчите в NBA различни настройки и актуализации, които ще получават, когато са достъпни.

Целта на тези опции за персонализиране е да изострят прецизността на адаптиране на спортистите, предоставяйки им все повече услуги с течение на времето. Добър пример за това е Save Your Fit. Той ще позволи да се правят предпочитани настройки на електрическите връзки. Все пак, ако има нужда и желание, винаги може да се регулират и ръчно по собствена преценка.

Разбира се, Adapt BB не би бил възможен без HyperAdapt 1.0. Моделът от 2016 година показа, че е повече от многофункционален. Самонагряващите се спортни обувки вече са далеч по-достъпни, с наполовина по-ниска цена от годината на излизането им на пазара.

Nike ни уверяват, че Adapt за баскетболисти е само началото. Те планират да внесат технологията в повече спортове в близко бъдеще. Може би и останалите брандове ще последват примера на Nike и ще ни зарадват с нови технологични чудеса.
Ако желаете да сте притежател на иновативните маратонки, можете да ги поръчате следващия месец, през който ще бъдат пуснати в продажба.