Снимка: 3D Systems

След новината от миналата седмица за роботизираните ръце, които един инвалид управлява с ума си, днес ще ви покажем нещо подобно. Е, може би не толкова високо технологично, но също толкова улесняващо живота.

ВИЖ ОЩЕ: РАЗРАБОТВАТ НОВ ВИД МЕДИЦИНСКИ ИМПЛАНТИ

Тук става въпрос не за човек, а за кучето Дерби. Хъскито е родено с деформирани предни два крака, които не може да използва и цял живот се мъчи да ходи. Очевидно никой не го е искал такъв, но преди известно време, покрай организацията „Peace and Paws“, на него попада Тара Андерсън – директор на компанията 3D Systems. За да улесни живота на животинката, тя урежда да бъдат 3D-принтирани „крака“ за Дерби. В крайна сметка осиновителите на това борбено и пълно с живот хъски са изключително радостни от това, че той вече може да тича всяка сутрин заедно с тях и по този начин не се мъчи да живее като другите кучета.

Какво е чувството, след като си се мъчил толкова време, най-накрая да изпиташ свободата, която всяко живо същество заслужава – свободата да се движиш самостоятелно и свободно. Вижте кратката история на Дерби. На Земята всички сме равни и смятам, че да помогнеш на беззащитно животно е също толкова удовлетворяващо, както когато помагаш на човек.