Снимка: Made in Space

Преди дни Международната космическа станция отново влезе в историята като използва принтер, който е на борда, за да принтира 3D първата част в космоса. Интересното е и каква точно част е била принтирана и сега ще ви разкажа за това.

ВИЖ ОЩЕ: ТАКА ИЗГЛЕЖДА ЧЕРНОБИЛ ДНЕС

Във вторник на пресконференция NASA обяви, че 3D принтерът, който е на борда на ISS, вече работи и принтира първата част в космоса. Той е и резервна част за него самия и в това има логика. Каква? Според специалистите от американската космическа агенция, този принтер е стъпка напред към по-трайни космически мисии и работата му би могла да бъде принтиране на резервни части и инструменти, които да помагат на астронавтите. Най-важното в такъв случай би било този принтер да може да се самоподдържа и за това трябва да може сам да 3D принтира резервни части за самия себе си, а според отговорните за проекта, дори някой ден да може да принтира втори 3D принтер.

Целта на въпросната самоподдръжка е да направи астронавтите донякъде самостоятелни, да не са им нужни мисии за доставяне на провизии и по този начин да станат възможни дълготрайни мисии – да речем до Марс, а защо не и до някой астероид. По думите на Аарон Кемер, главен изпълнителен директор на Made in Space, компанията, която е сътрудничила на NASA в създаването на принтера, инсталацията на устройството е „обратен момент в развитието на космическите технологии“. Кемер също така работи с NASA по контролиране на 3D принтера от Земята, за да може астронавтите да прекарват по-малко време около машината.

Освен че NASA прави експеримента, за да тества изобретяването на резервни части в космоса, има и още една идея – да се провери как влияе микрогавитацията на нещо подобно. Първоначалните резултати са показали по-здрави връзки между съставните части на материала от очакваното, но това тепърва ще се провери, когато първата изобретена част там ще бъде донесена на Земята за допълнителни тестове. Това ще стане през 2015 година.

Вижте пресконференцията „Space Station Live“Определено искам значка на ISS, като тази на говорителя Бил Хъбшър!