Снимка: Avatar

Когато филмът „Аватар“ (Avatar) излезе на големия екран през 2009 година, всички бяха въодушевени от невероятните специални ефекти – това беше практически първият 3D пълнометражен филм и си остава донякъде единственият наистина 3D и до ден днешен. Преди това всички 3D филми по кината бяха от късометражните с научнопопулярна тематика.

ВИЖ ОЩЕ: ГЛЕДАЙТЕ ПЪРВИЯ ТРЕЙЛЪР НА JURASSIC WORLD

Няма да излъжа и ако кажа, че не съм ходил да гледам нито един от тези въпросни късометражни филми. Навивах се да посетя прожекция на филма за телескопа Hubble, но така и не намерих с кого да отида. Честно казвам, че Avatar беше първият 3D филм, който гледах, изобщо. И не останах разочарован – дори напротив. Според мен това е единственият филм, който си заслужаваше да е 3D. Дори Gravity бих преглътнал, ако беше 2D. Сега, всички знаем, че предстоят още филми, за да може Avatar да се превърне в поредица и да бъдем точни – още три филма. Какво обаче да очакваме от тях?

Всички се чудят ще бъдат ли тези предстоящи продукции достатъчно яки и смайващи, че да застанат достойно до предшественика си, който показа наистина какво е 3D и как трябва да се прави. Е, честно казано, от Avatar болеше малко глава накрая, но… Да се върнем на темата – самият Джеймс Камерън каза в интервю за Empire следното:

„Мога да ви кажа едно нещо за тях [предстоящите Avatar филми]. Ще бъдат жестоки. Ще се нас*рете с широко отворена уста.“

Хубаво е, че си вярва. Въпреки че има една типично българска приказка – много шум за нищо. С такова изказване трябва наистина да си сигурен, че нещата ще се получат.

Не получихме никаква информация за това какво ще представляват филмите и какво толкова ще ни накара да разкаляме терена, докато гледаме през 3D очилата. Само знаем, че по сценария работят няколко човека – Рик Джафа (работил по сценариите на „Възходът на планетата на маймуните“ и „Зората на планетата на маймуните“), Аманда Силвър, позната от същите тези два филма, Шейн Салерно („Армагедон“, 1998) и Джош Фридман (работил по „Война на световете“ и „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“). Наистина сериозен отбор сценаристи, което ми вдъхва доверие. Отново Джеймс Камерън казва:

„Мисля, че се срещахме за около седем месеца и скицирахме всяка една сцена от всеки един филм. И до последно не назначих всеки да работи на отделен филм. Знаех, че ако го направя, някой ще мълчи всеки път, когато обсъждаме другите два филма.“

Добрата новина наистина е, че няколко души ще работят по изграждане на сценарии и така имат възможността да го изпипат до съвършенство, докато Камерън работи по визуалните ефекти, както само той си знае. Е, следващият филм от поредицата Avatar е насрочен за 25 декември 2016 (САЩ), така че ще почакаме и времето ще си покаже.