Филмите може вече да не са това, което сме свикнали да гледаме

За няколко кратки години автоматизираните лицеви модификации, задвижвани от невронни мрежи, преминаха от леко убедителни до зловещо верни. Чрез новите изследвания на Disney, невронната промяна на лица е готова да се превърне в законно и висококачествено средство за визуални ефекти на всички студии, работещи върху холивудските блокбастери.

Едно от най-големите предизвикателства при създаването на фалшиви кадри е създаването на огромна база данни с изображения на лицето на даден човек. Те включват хиляди различни изрази и пози, които могат да бъдат заменени в целево видео. Колкото по-голямо е качеството на изображенията и базата данни, толкова по-добри ще се окажат промените на лица.

Изображенията обикновено се изтеглят от източници с ограничена разделителна способност. Дори 4K видео файл може да даде образи на лица с ниска разделителна способност. Първата стъпка към генерирането на наистина убедителни фалшифицирани видеоклипове е да започнете с висококачествен източник.

Симпозиум на изобразяването

По време събитието, което се проведе онлайн тази година, е показана смяна на лица с висока резолюция за визуални ефекти. Изследователи от Цюрих и Disney Research Studios подробно описват няколко иновации и подходи постигащи автоматизирани размени на лица. Методите произвеждат високо мегапикселови резултати с достатъчно качество и разделителна способност, за да бъдат използвани за производство на филм.

Новият алгоритъм, създаден от изследователите, започва с действително модифициране на източника. Това е с цел да се улесни смяната на алтернативните лица. Движението в изходния кадър е фино стабилизирано и загладено, за да се елиминират потенциални проблеми. Те биха могли да опропастят автоматизирания процес на размяна в по-късен етап. Изследователите също така подобриха смесването на новото лице с оригинала, чрез подобрени техники за композиране. Това е в помощ на по-доброто съответствие на общия контраст. Алгоритъмът върши много по-добра работа при генерирането на междуредови кадри, необходими за създаване на гладки резултати. Така новото лице не изглежда подскачащо наоколо, когато променените кадри се възпроизвеждат.

Машинно обучение

Всеки ден разполагаме с нова употреба на този нов метод, който обещава да опрости и ускори задачите отнемащи много време. Откакто първите модифицирани видеоклипове започнаха да заливат интернет, художниците на визуални ефекти не са много заети. Промяната на лица не е рядкост във филмовата и телевизионната индустрия. Често каскадьор-двойник за момент може да погледне към камерата. Продукция изисква човекът на екрана да изглежда по един и същи начин.

Решаването на тези проблеми изисква преосмисляне и комбинация от умела компютърна графика и композиране, което никога не е евтино. С иновативния способ съществуващите кадри от една и съща снимка могат да бъдат използвани за обучение на алгоритъм, който след това ще разреши неразборията сам. Няма да отнеме много време и новите подходи в това изследване ще намерят пътя си в съществуващите инструменти за машинно обучение. Когато настъпи този миг, ще можем да очакваме нова вълна от добри фейкове. Когато наводнят интернет, дали ще разберем, кои са фалшиви и кои не?!