Снимка: Amazon Studios

Преди няколко дни ви разказахме за желанието на Amazon да подуцира филми, които да се излъчват онлайн (а вероятно и на кино), по подобие на интернет услугата Netflix. Е, явно не се бавят изобщо, защо преди дни те пуснаха пилотен епизод на възможен нов сериал – „The Man in the High Castle“.

ВИЖ ОЩЕ: ФЕН НА „THE HOBBIT“ ПРЕПРАВИ ТРИЛОГИЯТА, ЗА ДА СИ ПАСВА С РОМАНА

Ако заглавието ви е познато, то е защото става въпрос за адаптация по едноименния роман на Филип Дик, който разказва за една алтернативна история, в която Нацистка Германия е спечелила Втората световна война с помощта на Япония. Двете суперсили са се разделили и управляват повечето територия на САЩ, като в централната неутрална част се събира съпротива под кодовото име The Man in the High Castle.

Историята е запленяваща, а още по прекрасно ще започне да ви звучи, когато ви кажа кой е замесен във въпросния проект. Да, разбрахте, че става въпрос за още една адаптация по книга на Филип Дик, както беше и Blade Runner преди години. Е, режисьорът на Blade Runner Ридли Скот тук е изпълнителен продуцент, което звучи невероятно. Сценарист за пилотния епизод е Франк Спотниц, който може да ви е познат като сценариста на осем от деветте сезона на „Досиетата Х“ (The X-Files), а режисьор – Дейвид Семел, отговорен за епизоди на „Заразата“ (The Strain) и „Ханибал“ (Hannibal). В главните роли пък ще видим Рупърт Еванс („Хелбой“ и „Агора“) и Алекса Давалос („Съпротива“ и „Хрониките на Ридик“). С такива имена няма как да очакваме готовият продукт да е нещо лошо и точно това смятат критиците. Епизодът вече се радва на много позитивни ревюта и високи оценки. Смята се също така, че ако бъде сниман цял сезон, това ще бъде едно от най-добрите телевизионни sci-fi приключения в последно време.

Епизодът на „The Man in the High Castle“ е безплатен за гледане от всички абонати на Amazon Prime (не мога да потвърдя дали важи и за България – ако има някой, който вече е абониран, нека сподели в коментарите), а дали ще се превърне в сериал зависи само от зрителите – може да се гласува на страницата на епизода, която посочих в началото. Вижте и кратък тийзър: