Лазерът унищожава раковите клетки, циркулиращи в кръвта

Изследователи са използвали лазери за откриване и унищожаване на туморни клетки, които циркулират във вените на раково болни пациенти. Туморните клетки се сблъскват с нов враг: лазерен лъч, който ги открива и убива.

Учените са разкрили, че тяхната система е намерила точно такива клетки при 27 от 28 изследвани души с наличието на рак.

Чувствителността на лъчите е около 1000 пъти по-висока от всяка технология реализирана до този момент. Това само по себе си е много добър резултат, но крайната цел е унищожаването на разпространяващите се и циркулиращи във вените ракови клетки.

Неинвазивна намеса

Работата в развитието и усъвършенстването на новия инструмент продължава и обещава да снабди лекарите с безвреден, неинвазивен и ефикасен метод за откриване и унищожаване на клетки, преди да образуват нвои тумори в тялото. Технологията има всисок потенциал. Тя значително инхибира развитието на метастазите в организма. Тяхното разпространение е основната причина за смъртта на пациентите. Ракът се разпространява, когато клетките от първичните тумори се отделят и преминават през кръвния поток и лимфната система, като се установяват в нови области на тялото и образуват вторични тумори.

Убиването на тези циркулиращи туморни клетки в кръвообращението, преди те да имат шанс да се разположат в останалите области, може да помогне за предотвратяване на метастази и спасяване на човешки животи. Новият метод ще подпомогне лекарите в по-точното диагностициране и лекуване на метастатичен рак. Все още нито едно устройство не е успяло да направи ефективно подобно действие.

Изследователите тествали системата при хора с меланом или рак на кожата. Лазерът изпраща енергия в кръвния поток, създавайки топлина. Клетките на меланома поглъщат повече от тази енергия, отколкото нормалните клетки, което ги кара да се нагряват бързо и да се разширяват.

Това термично разширение произвежда звукови вълни, известни като фотоакустичен ефект, и може да бъде записано с малък ултразвуков преобразувател, поставен върху кожата близо до лазера. Записите показват, кога преминават в кръвния поток. Лазерът може да се използва и за унищожаването им в реално време. Топлинното действие допринася за образуването на мехурчета върху туморните клетки, които се разширяват и механично ги унищожават.

Обнадеждаващи цифри

При голям брой от пациентите лазерът е убил значителен брой клетки. Има случай на 96% унищожаване на злокачествените образувания. Ако използваната енергия се увеличи в бъдещите проучвания и опити, успеваемостта ще е още по-значителна.

Технологията е подложена на разработване и тестове вече повече от десетилетие. Устройството за неинвазивна диагностика е получило одобрение и е на път да бъде демонстрирано върху хората.

Само един подобен уред е получил одобрение до този момент – CellSearch, но при него анализирането става извън тялото, при взимане на кръв от вената. Той обработва малки проби и не се използва широко при диагностицирането и обичайните грижи за раково болните.

Новият лазер може да изследва литър кръв за около час, без кръвта да напуска тялото. Чувствителността му е около хиляда пъти по-голяма от тази на CellSearch, съобщават изследователите.

Любопитно

Фотоакустичният ефект е описан за първи път от Александър Греъм Бел през 1880 г., когато той предава вокални сигнали в едно изобретение, наречено “фотофон”. Новото изобретение използва принципите открити още през 19-ти век.