След като Chromebook лаптопите започнаха да получават достъп до Android приложения с бета версията а Play Store, се появи проблем – Android апликациите от Microsoft Office биват блокирани и не могат да се използват на някои от въпросните серии Google лаптопи. Acer R13 Chromebook има достъп до Word, Excel и т.н., докато ASUS Flip не може да ги стартира.

Според официална информация от Microsoft, компанията работи съвместно с Google, за да предостави най-доброто преживяване със своите приложения за Android на Chromebook. Изказването още сочи:

„Стратегията ни не се е променила. Office за Android се поддържа за Chrome OS устройства през Google Play Store. Докато Google Play на Chrome OS е в бета версия, ние си партнираме с Google, за да предоставим най-доброто преживяване за Chromebook потребители и планираме да направим приложенията достъпни на всички съвместими устройства.“

Излиза обаче следното – ако вашият Chromebook има дисплей, по-голям от 10.1 инча, то ще трябва да си платите, за да използвате Microsoft Office. Отново, от прессъобщениято:

„След като се логнете с безплатен Microsoft акаунт, основните функции като разглеждане, създаване, редактиране и принтиране на документи е безплатно в Office приложения за iOS, Android и Windows 10 Mobile, при устройства с дисплей 10.1 инча или по-малък.“

Това значи само едно – ако имате по-голямо Chrome OS устройство, ще трябва да се абонирате за Office 365, за да получите достъп до всички тези основни функционалности. Конкретно при ASUS Chromebook Flip, Office трябва да е безплатен, просто това ще е възможно на малко по-късен етап.