След редицата критики срещу социалните мрежи тази година (включително и една съвсем прясна от бивш директор на Facebook), компанията на Марк Зукърбърг изглежда започва да обръща внимание. В нов блог пост, озаглавен “Hard Questions: Is Spending Time on Social Media Bad for Us?”, Facebook споделят резултати от вътрешнофирмени, както и академични проучвания за влиянието на социалните мрежи.

От социалната мрежа признават, че ползването на Facebook може да има и негативно влияние. В частност пасивното ползване — четенето на новини и постове, разглеждането на снимки и т.н. без коментиране и разговори с приятели — може да ви накара да се чувствате зле. Това може да се дължи на факта, че виждате избрани моменти от хубавите преживявания на приятелите си.

Facebook цитират няколко проучвания, които показват подобни резултати:

“В един експеримент, студентите от Университета в Мичиган, на случаен принцип били оставени да четат Facebook новини в продължение на 10 минути; те били в по-лошо настроение в края на деня, отколкото студентите, назначени да публикуват или разговарят с приятели във Facebook. Проучване от UC Сан Диего и Йейл установи, че хората, които са кликнали върху около четири пъти повече връзки повече от обикновения човек или които са харесали два пъти по-голям брой публикации, са съобщили по-лошо психическо здраве от средното. Въпреки че причините не са ясни, изследователите смятат, че четенето за други онлайн може да доведе до отрицателно социално сравняване — а може би дори повече, отколкото офлайн, тъй като постовете на хората често са подбрани и ласкателни. Друга теория е, че интернет отвежда хората далеч от социалния лично общуване.”

Има обаче решение на този проблем и той не е да спрете да ползвате социални мрежи (или поне от Facebook смятат така). Дори напротив — трябва да ползвате Facebook, но да се ангажирате с онлайн разговори и чатове с приятели, коментари под постове и т.н., за да поддържате връзките си със свои познати свежи.

“От друга страна, активното общуване с хора — особено споделянето на съобщения, публикации и коментари с близки приятели и напомняне за минали взаимодействия — е свързано с подобрения в благосъстоянието. Тази способност да се свързвате с роднини, съученици и колеги е това, което привлече много от нас към Facebook, и не е изненада, че поддържането на връзка с тези приятели и близки ни радва и укрепва чувството ни за общност.”

Важно е да се отбележи, че от споменатите проучвания не става ясно дали между браузването из Facebook и психическото здраве на ползвателите има причинно-следствена връзка. Възможно е просто по-депресираните хора главно само да четат новини, докато по-щастливите да предпочитат да споделят, коментират и чатят.

Така че е важно всеки да прецени сам за себе си дали социалните мрежи му вляят благоприятно или дори напротив. Все пак са нужни много повече проучвания, за да разберем как точно тези все още нови за нас технологии променят живота ни.