BMW M6 at 960FPS – Xperia XZ1 & XZ1 Compact

0

Обичам предизвикателствата и снимането на висока скорост с телефон беше просто поредното, което реших да приема, без много да му мисля. До момента вече имам няколко кратки филмчета, заснети с или за някой телефон, но да снимам на 960fps с нещо подобно просто нямаше как да пропусна. Ако се чудите кой телефон може да снима на такъв каданс, отговорът е Sony Xperia XZ1 и Compact версията. Точно с тях заснехме и това видео, което трябва да гледате още сега.

Разбира се, това не е работа за сам човек, тъй че набързо събрах екипа, взехме една от бегачките на нашите приятели от Tuning BG и вече бяхме на път. Без значение дали вече сте гледали клипа или не, трябва да ви кажа, че всички кадри са заснети от професионални оператори и шофьори. Дори да ви се струва на майтап, нещата са доста сложни, тъй че такива неща не правете сами.

Относно двата модела, не мисля, че вече има нужда да ви говоря за дисплеи, хардуер и т.н. Ревюта в интернет колкото искаш. Нашето не е за тези неща и както винаги – няма нищо общо с обичайните материали, които ще намерите в мрежата. Ние обичаме да показваме нещата по по-различен начин, който може да видите само в Smart News. С две думи, телефоните изглеждат добре, работят добре и като цяло не забелязахме някакви проблеми. Може би е време от Sony да сменят този дизайн, който гледаме вече толкова години, но това не е темата в момента.

960fps

Темата е камерата и какво можете да направите с нея. В днешно време е много трудно да изпъкнеш с нещо пред конкурентите. Особено ако правиш телефони. Марки и модели, колкото искаш и всеки има своя номер. Sony до момента залагаха на различни приложения и ефекти, които да направят камерата им по-интересна, но като цяло не изпъкваха с нещо невероятно. Днес камерата им има какво да покаже, което никой друг няма и това е възможността да снимате на 960fps. Накратко, това е все едно да снимате с доста скъпа камера и да може да правите super slow mo видео. В момента повечето телефони стигат до 240fps, тъй че сами си правете сметката. Неслучайно и ние взехме супер бърза кола, за да може да видите как изглеждат 960fps в пълния им блясък.

Макар на хартия Xperia XZ1 да може да се съпостави с професионална кино камера, в реални условия нещата имат своите лимитации и недостатъци, но трябва да отбележим, че Sony направиха смела крачка и показаха нещо яко. Какви са лимитациите? Ами много просто – това е телефон и като всяка подобна джаджа, той не може да докара качеството на камера за 20-30-40 000 долара. На 960fps резолюцията пада на 720р и използвате част от сензора, защото има кроп. Казано на прост език, ако в нормалния режим виждате през телефона голям пейзаж, на super slow mo ще виждате само част от него. Това не е нещо ненормално. Има го при много камери, но трябва да се отбележи. Снимането на 720р означава по-малко детайл, картината няма да е толкова рязка и красива за окото. Също нещо нормално. Въпреки това, дори когато я погледнете на голям екран, нещата не са толкова зле, но за това след малко.

И в този модел няма OIS

Нещо, което няма да ви изненада – телефонът снима и в 4K. На този режим картината е доста по-рязка и детайлна. Имаме си и 1080р на 60fps. Ако пък преминете на 30fps, може да включите стабилизацията на картината, за която Sony казва, че е по 5-те оси. Интересно изказване, което може набързо да ви залъже, че едва ли не ще снимате със скъпа стабилизация за няколко хилядарки. Не е точно така. Стабилизацията е електронна, което значи, че софтуерът кропва картината и се опитва да компенсира треперещите ви ръце. Дали работи – да. Върши ли работа – не особено. На този режим картината осезаемо губи детайл, което не ми допадна. Не мога да разбера защо толкова години японците отказват да си сложат оптична стабилизация. Това не само ще подобри снимането на видео, но и снимането на тъмно и като цяло представянето на камерата в много различни ситуации.

В крайна сметка, няма значение какво има като параметри камерата. Важно е какво получаваме накрая. При Xperia XZ1 резултатите са добри, но не мога да кажа, че бях впечатлен от нещо. Софтуерната намеса се вижда във всеки кадър. Изострянето е голямо, забелязват се артефакти и шум. На 4K видеата имат повече детайл, но на 1080р положението не е толкова добро. Самите видео файлове страдат от доста артефакти и като цяло кодекът се чупи, още преди да сте пробвали да направите каквато и да е манипулация. Цветовите корекции, които направих на клипа, са може би единственото нещо, което е направено допълнително по кадрите и от няколкото варианта, които опитах, това бе единствената комбинация, която най-добре запазва качеството и замазва дефектите. Вероятно доста от нещата се дължат на липсата на OIS и f/2.0, което на фона на днешни f/1.7 не е Ок. Интересното е, че на 960fps, където резолюцията е 720p, кадрите изглеждаха доста по-добре. Почти не можеше да се видят някакви проблеми, което е странно, поне за мен.

Снимки в пълна резолюция ТУК.

Държа да отбележа, че всичко, което заснехме, е на автоматичен режим, като за определени кадри сме използвали DJI OSMO Mobile. Все пак това има значение за крайния резултат. Ако някой от вас се чуди защо не съм снимал на ръчен режим, отговорът е един – снимам така, както ще снимат болшинството потребители. По мои наблюдения, доста малка част от хората снимат на ръчен режим, а още по-малка част знаят кое как се настройва. Това, че аз знам, не значи, че всеки е длъжен. Тези телефони са направени да снимат на автоматичен режим и много често на него снимките стават по-добри, отколкото като си играете на ръка. От друга страна, ако някой е мераклия, мога да го повозя, а той да се пробва в движение за всеки кадър да сменя настройките ръчно. Да видим колко ще се справи. Все пак, това не е от онези напудрени реклами, които и без това може да си гледате в нета. Това е максимално обективно и натурално видео и ревю.

3D Creator

На последно място ще спомена и новата функция 3D Creator. С нея може да сканирате лица, различни малки обекти, храни и т.н. След това телефонът ги превръща в аватар. Функцията е доста интересна и затова реших да я включва във видеото. Такова сканиране сме виждали още преди години по филмите и днес вече е в джоба ни. За момента може да го ползвате основно за забавление, но в бъдеще вероятно ще му намерят и някаква практическа полза.

В момента Xperia XZ1 е около 1250 лв., а Compact версията може да намерите за около 1100лв. Двата можела има с какво да ви изненадат, но има и какво да се работи по тях. Ако сте фен на Sony обаче, със сигурност трябва да им хвърлите едно око.