Не се притеснявайте, когато умрете вече ще има кой да се погрижи за вашия Facebook профил. Това е последната новост, която социалната мрежа добави в своя набор от инструменти. Това, което трябва да направите е само да отидете в настройките на сигурност и да изберете кой от вашите приятели ще има достъп до профила ви, след като напуснете този свят.

Виж още: Facebook привлича големи компании за съвместна работа срещу уеб заплахите

Менюто се казва legacy contact и от него става цялата магия. След като го изберете и моментът настъпи, избраният от вас човек ще може да ви сменя профилната снимка, както тази на стената, да приема нови заявка за приятелство и да закача постове на стената ви. Не, че ще ви интересува особено много кой какво вижда по профила ви, след като сте мъртъв. Разбира се, правото да [rquote]Дори след смъртта ще може да трупате нови приятели[/rquote]пожелаете изтриване на профила ви, след като умрете, все още си е налично и изборът си е ваш.

Ако се чудите как Facebook ще разбере, че вече сте на оня свят, Марк и компания са помислили и за това. В една специална “Memorialization Request” форма се подава заявка за това. В нея се описва датата на смъртта и доказателство, че човекът е умрял. След като Facebook или ботът, който със специален скрипт се увери, че наистина потребителят е починал, правата на профила ще бъдат прехвърлени на упоменатия приятелски профил. На този етап това е налично само за потребителите в САЩ, но скоро ще бъде видимо в настройките и на тези в останалите държави.

Дали това ни е нужно? Спорно е, защото има хора, които наистина живеят в социалната мрежа и вероятно са толкова вманиачени, че горещо ги интересува какво ще стане, ако умрат. Малко е стряскащо да мислим въобще за такова нещо, след като във Facebook имаме само снимки, тъпи постове и “приятели”, половината от които не сме и виждали, а с останалите само сме на “здрасти” и “чао”. Наистина ли толкова ни погълна мрежата, че да мислим не за децата си, а за бъдещето на профила ни след като умрем?