Google-2

Google работи върху своя мобилна разплащателна услуга, с която да се конкурира с вече популярната сред потребители и търговци Apple Pay, пише The Information. Нейното име за момента е Plaso (произнася се плей-соу/ play-so).

Виж още: Вече може да сваляте iOS приложение директно от Pinterest

Все още липсва подробна информация за системата, но тя ще работи чрез Bluetooth, като потребителите ще трябва да го включат на своето устройство и да кажат на касиера инициалите си. На базата на тях той/тя ще избере правилния клиент от списъка на Plaso, а транзакцията най-вероятно ще става чрез Google Wallet. Не е ясно как системата ще работи при повече потребители с едни и същи инициали.

На теория с Plaso ще може да се извършват мобилни плащания, без да се налага да докосвате телефона си. Square пусна подобна систма преди три години, наречена Wallet. Разликата е, че с нея трябваше да се чекнете на местоположението, а касиерът проверяваше вашата снимка в профила на приложението. Миналата година Square спря услугата, заради липста на интерес и използване, като това е основен проблем при всички разплащателни системи.

Google Wallet не можа да направи голям пробив на пазара – в началото имаше ограничена съвместимост, а и много търговци не приеха системата. Тази услуга си остана любима на малка част от потребителте, но все още не е позната на всички. Apple навлезе на този пазар и въпреки трудния старт на Google, Apple Pay вече заема челна позиция, когато става дума за разпознаване от страна на хората.

Има слухове, че Google проявява интерес към закупуването на системата за плащане Softcard, а сега с новата Plaso в картинката означава, че компанията все още се опитва да разреши загадката на мобилните плащания. Предстои да разберем дали това някога ще се случи.