Ревю на Sony Xperia X Compact

2

През последните години светът на смартфоните леко позабави темпо и докато в един момент имахме грандиозни визуални промени, днес нещата се свеждат до леки пипвания тук и там, с цел преживяването да се подобри, но не и да се промени. Размерите на телефоните вече не са коренно различни всяка година – може да се каже, че брандовете нацелиха оптималните размери. Имаме много големи телефони тип фаблети и по-малки като 4.6-инчовия Xperia X Compact от Sony, който ще ви покажа днес.

Compact моделите на японците винаги са били доста интересни, най-вече поради факта, че предлагат премиум хардуер в мини размери. Досега Sony даваше възможност да избираме между флагман с голям дисплей и такъв с малък. От 2016 година това вече не е така и Xperia X Compact идва с видимо по-слаби параметри на фона на топ предложението на бранда.

От визуална гледна точка телефонът е почти идентичен с флагмана. Неща като разположението на светкавицата например не са еднакви, но като цяло не мога да кажа, че има фрапантни различия. Те идват в момента, когато хванете телефона в ръка. Тогава се забелязва, че материалите за изработка не са толкова премиум. Тук е използвана пластмаса, която е старателно полирана, за да придаде лъскав завършек, но и това си има цена. Колкото и да се стараех да го пазя, носейки го винаги в джоба си, без да го търкам по масата или нещо подобно, в един момент се вижда, че гърбът започва да се драска. Следите са супер фини, но ги има. Затова може би е добра идея да се спрете на бялата версия, където това не се забелязва толкова, или да си вземете кейс.

sony-xperia-x-compact-picture-4Ако носенето на телефон с кейс не ви е проблем, значи Xperia X Compact е вашият телефон. Отдавна не бях цъкал нещо с малки размери и макар писането на съобщения още да ми е мъка, компактните размери улесняват прибирането по джобове, чанти и т.н. Това, че е малък, по никакъв начин не значи, че не притежава възможностите да ви върши работа. Моделът предлага Snapdragon 650 чипсет, Adreno 510 за видеото и 3GB RAM. Често обичам да казвам на всеки, който ме попита, че параметрите вече нямат значение. Преди години беше мания телефонът ти да е с еди кой си процесор, ядра и не знам си какво. Тази част от смартфоните вече е доста напреднала. Всичко останало е в софтуера, оптимизацията и фактът, че някои компании просто не знаят какво правят или кога да спрат с излишните приложения. Xperia X Compact от Sony има някое друго добавено приложение, но като цяло интерфейсът е същият, който японците налагат от години. Винаги може и повече, но с наличните характеристики Xperia X Compact работи чудесно. Социалките и повечето игри ще ви работят нормално, което е напълно достатъчно за голяма част от потребителите.

sony-xperia-x-compact-pictureКомпактното Sony идва с 22.8MP IMX300 сензор, 24mm леща с бленда f/2.0, лазерен автофокус и RGBC-IR сензор. В това отношение имаме пълно сходство с флагмана, което е плюс. Що се отнася до качеството, камерата може да предложи доста добри снимки на светло и прилични на тъмно. За телефон в този клас има своите лимитации в лицето на по-сериозната софтуерна обработка и наличието на шум. На моменти се наблюдава изкривяване на изображението в краищата, каквото има и при Sony Xperia XZ. Ако пък решите да снимате видео, максимумът е FullHD. Що се отнася до стабилизацията, смартфонът предлага познатата SteadyShot технология на японците.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ В Xperia X Compact ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ ТУК

Един от големите плюсове на последните модели телефони на Sony, и в частност на Xperia XZ и Xperia X Compact, е животът на батерията. Наличието на Li-Ion 2700 mAh, не толкова мощният хардуер и HD резолюция на дисплея позволяват на X Compact да издържи един ден без проблем при сравнително натоварено ползване. Ако не му давате зор, може да издържи близо три дни. Подложен на моя тест, който се състои в следното: избирате едно дълго Full HD видео от YouTube (по възможност не такова със статична картина), пускате го с максимално увеличен звук, на пълен екран с увеличена яркост на макс и през мобилната мрежа. След това засичате колко батерия ще изхаби за един час. Резултатът на Xperia X Compact е 21% за точно един час стрийминг през мобилна мрежа, full screen и макс volume. Това е доста добре, още повече като се вземе под внимание фактът, че имам два говорителя, което отново бих включил в графата с плюсове на този телефон.

sony-xperia-x-compact-picture-3Обобщено всичко дотук: имаме един доста добър телефон, който за цена от близо 800 лв. (на места и по-малко) ще ви свърши чудесна работа. Compact моделите на Sony вече се настаниха в средния клас модели, където с подобни параметри един телефон е доста примамлив. Xperia X Compact има по-слаба детайлност на дисплея на хартия, но всъщност е доста икономичен и въпреки всичко ще ви даде наситени цветове и много ярка и контрастна картина дори и в най-слънчевите дни. С подобни размери е супер избор за всеки, който не иска да се занимава с големи плочки или разни плодови изделия. За капак имаме доста добра батерия, което за бизнес личност или за детето ви геймър ще е доста важно. Освен това с Quick Charge 3.0 за нула време можете да заредите телефона.

2 Коментари

  1. Готино ревю, Люба!
    Ама честно кажи, Z3 compact, им е най-готиния мъник.

Comments are closed.