Главната цел на един часовник винаги е била да показва часът, нали?[rquote]Може да гледате видеото и във VBOX[/rquote] Просто го поглеждаш и разбираш кое време е. Нищо по-специално, нищо по-лесно. Кой да си помисли, че един ден на ръката си ще сложим устройство, което ще прави нещо повече от това. Е, времето ни показа, че на нея можем да имаме електронен часовник, часовник-калкулатор, часовник с аларма и т.н. Дойде и времето, в което на можем да ползваме джаджа, който прави много повече от това и ме кара да се замисля какво ще могат часовниците на следващото десетилетие? Един от начините да си представим бегло дали ще е светло бъдещето на тази категория смарт устройства е като погледнем Sony SmartWatch 2.

 

Характеристики

 

 • 1.6” Transflective LCD дисплей
 • Резолюция 220×176 пиксела
 • Гъстота на пикселите 176 ppi
 • IP57 защита от прах и вода до 1м и 30 мин
 • Android 4.0 ICS или по-висока
 • 180MHz ARM Cortex-M4 CPU
 • 42 x 9 x 41 мм
 • 122.5 г
 • Bluetooth 3.0, A2DP
 • NFC
 • Micro USB
 • Функции – Управление на разговори ( отговаряне, отхвърляне, заглушаване, регулиране на звука ), Нотификация за пропуснато обаждане, SMS/MMS, Email, Gmail, Facebook, Twitter, контрол над музикалният плейър, Calendar, Slideshow
 • Aкселерометър
 • Жълт, розов, пурпурен, тюркоаз и черен

 

Окомплектовка

В кутията ще намерите стандартен USB кабел, книжки и самия Sony SmartWatch 2.

Дизайн и външен вид

Sony е лидер на пазара на смарт устройства за ръката, като първият умен часовник на компанията се появява през 2007 г. SmartWatch 2 е представител на второто поколение подобни джаджи от Sony, който ще се бори за короната тази година. Предложението на компанията е наследник на едно славно минало, като за смарт часовник, чийто потребители са свалили над един милион приложения през изминалата година.

Сега японците ни предлагат една подобрена версия на миналогодишния продукт, който реално нямаше кой знае какви визуални показатели. SmartWatch 2 обаче може да се похвали със стилен и значително по-красив дизайн, който много повече грабва вниманието. Както знаете, от Sony заложиха тази година на по-правоъгълни форми на устройствата си и в тон с всички телефони и часовникът на компанията има сходен дизайн.

Устройството има алуминиев, добре издържан корпус и отново познатия алуминиев бутон за включване и изключване, както и за събуждане на часовника. Предлагат се няколко версии на каишките за различните вкусове на всеки. Имаме силиконови и кожени, като също така може да се избира и цветът. В конкретния случай аз имам силиконова каишка, която предлага удобство, защото не е твърда, но за жалост е невероятен магнит за прах и всякакъв друг боклук. За съжаление, поне в моите очи, със силиконова каишка този часовник няма да е подходящ за всеки ден. Ако е тъмен цвят може и да мине с костюм, но другите просто го правят да изглежда спортен. Разбира се, с кожената става доста по-елегантен.

Относно големината мога да кажа, че не е твърде голям, не е и малък. Производителят е нацелил някакъв среден размер, който го прави доста удобен за носене, дори и за хора с малки китки като моята. Дебелината му е само 9мм, което го прави подходящ за официално облекло, а в същото време няма да ви пречи, ако спортувате. Удобството при работа по самият интерфейс се дължи и на трите капацитивни бутона “Back”, “Home” и “Menu”.

Стигаме и до дисплея, който тук е 1.6-инчов Transflective LCD с резолюция от 220×176 пиксела. Гъстотата на пикселите от 176 ppi го прави на хартия по-слаб от съперника му Galaxy Gear. Реално трудно бихте забелязали някаква значителна разлика, но такава има. Яркостта на SmartWatch 2 е добра, а под ъгъл картината не е лоша, но трябва да призная, че и тук, в клас часовници, Super AMOLED дисплеят доминира по качество. Иначе големината е напълно достатъчна за извършване на основните задачки като гледане на часа, работа по менюто и преглед на нотификациите.

[lquote]Лично за мен една от най-отличаващите се черти на този часовник пред останалите е IP57 сертификатът.[/lquote] Той свидетелства, че Sony SmartWatch 2 има защита от прах и е водоустойчив до 1м и 30 мин под вода. За разлика от джаджата на корейците, тук тази защита допринася да запазите невредимо устройството докато си миете ръцете или пък ви вали дъжд. Поради простата причина, че почти всичко си вършим с ръцете, това е голям плюс да не дадем една камара пари на вятъра. Остава въпросът дали тази защита е както при телефоните или не. Смартфоните на Sony, имащи такава защита, реално я имат един вид еднократно, а не за цял живот. Това ще рече, че тези 30 минути един ден ще изтекат и тогава вече край на защитата. Твърде вероятно е и тук положението да е същото, тъй че имайте си едно на ум като влезете в банята с него. Все пак това е екстра, която трябва да го предпази при някаква екстремна ситуация, а не за да си правъм гаргара с техниката.