Ново проучване ни доказва нещо, за което вероятно повечето от нас подозираме, а именно – социалните мрежи имат отрицателен ефект върху тийнейджърите, като Instagram и Snapchat се смятат за най-вредни.

Проучването е публикувано преди броени дни и се нарича „Status of Mind“. Направено е във Великобритания и участват точно 1 479 британци между 14 и 24 години. Въпросът отправен към тях е по какъв начин влияят различните социални медии върху психическото им здраве. Засегнати са няколко фактора – изображение на тялото, лишаване от сън, идентичност и психически тормоз.

Резултатите показват, че най-лошите медии за децата са Instagram и Snapchat, защото там се качват и изпращат само снимки и оттам произлиза психически тормоз за вида на хората. Twitter и Facebook не са по-назад, разбира се… YouTube е единствената мрежа, която предизвиква повече положителни чувства, отколкото отрицателни.

„Да видиш, че приятелите ти са на почивка или са излезли вечерта навън, кара младите хора да се чувстват така сякаш не живеят пълноценно. Тези мисли могат да доведат до отчаяние“.

И все пак и това, като всяко друго нещо, зависи от човека. Щом някои се чувстват зле, че не излизат достатъчно или не изглеждат достатъчно добре, просто да направят нещо по въпроса вместо да се депресират пред телефоните си. Не всеки тийнейджър е зависим от тези социални мрежи. Ако човек не спре да се оглежда в другите, никога няма да постигне това, което иска. Който не е щастлив, просто да излезе от виртуалната мрежа – истинско щастие в нея няма как да се намери така или иначе.