Новата технология би могла да се използва за създаване на скрит радар

Изследователите демонстрират първия квантов радар в света. Не си мислете, че тук става дума за нашумелите филми на Marvel. Това е реалност. И тя все повече се доближава до научната фантастика, с която сме свикнали. Оказва се, че квантовата технология е много реална и също толкова вълнуваща. По-доброто ни разбиране на квантовия свят и боравенето с принципите му ще ни помогне да подобрим всичко – от изчисленията до криптирането.

Силата на технологичния свят

Днес в обхвата на новата квантова технология екип от изследователи от Института за наука и технологии в Австрия е използвал силата на фотони, за да създаде първия в света квантов радар. Новото приспособление има множество приложения, включително тайно засичане на обекти.

Как работи устройството

То е възникнало вследствие на създаването на двойки заплетени микровълнови фотони с помощта на свръхпроводящо устройство. В този случай функцията на радара представлява своеобразна игра на пинг-понг с огледало, а топката е фотонът. За да накарат радара да работи, изследователите излъчват първата снимка, която се нарича фотонен сигнал към техния предназначен обект и слушат отражението, или в нашия пример, отскока назад.

Докато това се случва, вторият фотон, наречен фотон на празен ход, се съхранява в очакване на пристигането на отражението. Когато то се получи, фотонът се намесва, създавайки уникален подпис, който позволява да се разбере доколко обектът на интерес е във връзка с вас.

Определяно като призрачно, квантовото заплитане е физическо явление, което възниква, когато двойки или групи частици се генерират, взаимодействат или споделят пространствена близост по такива начини, че квантовото състояние на всяка частица не може да бъде описано независимо от състоянието на другите, дори когато те са разделени на голямо разстояние.

Предимства от използването на квантов радар

Тази нова технология е вълнуваща поради множество причини. Една от тях е, че това е първото приложение на заплитането на микровълнова основа. Новосъздадената радарна система предлага ниска мощност и точност за откриване спрямо по-конвенционалните радари, които използваме всеки ден.

В момента радарът се тества само на къси разстояния, но би могъл да постави началото за създаването на скрито засичане, което противниците е почти невъзможно да открият. Технологията може да предложи радар с ниска мощност за приложения за сигурност в населени среди. Квантовият свят отново поразява със своята необятност и фантастично действие.