Тя може да бъде древна черна дупка, обикаляща около Слънцето

Ново проучване разбулва тази мистериозна планета Девет, която сякаш дебне на ръба на нашата Слънчева система. Оказва се, че може да бъде изначална черна дупка още от раждането на Вселената.

Черна дупка

Симулирано от компютър изображение показва супер масивна черна дупка в сърцевината на галактика. През 2016 г. изследователите разкриват, че причудливите орбити на шест обекта в пояса на Койпер на Слънчевата система може би са повлияни от гравитацията на мистериозна далечна планета, която никога не сме виждали.

Обектът може да има приблизително 10 пъти масата на Земята и да бъде с размер на топка за боулинг. Всички орбити във формата на овални точки са насочени в една и съща посока и се накланят по един и същи начин, което предполага, че ги отклонява някаква невидима сила.

Отначало учените смятали, че виновникът е мистериозна планета, която нарекли планета Девет. Ново изследване води до догадки, че гравитационното привличане може да идва от черна дупка. Тя най-вероятно е малка. Учените са я теоретизирали като образувана по време на Големия взрив.

Въпреки че съществуването на толкова стари черни дупки не е потвърдено, някои учени смятат, че Вселената изобилства от тях. Ако съществуват, те биха могли да съставляват 80% от нея. Изследователите знаят, че тази “тъмна материя” съществува. Нейната гравитация оказва влияние върху обекти в целия космос.

Чрез планета 9 може да се обяснят странните орбити на далечни обекти. В границите на нашата Слънчева система има хиляди малки ледени тела, които съставляват регион, който астрономите наричат пояса на Койпер. Шест от тези обекти изглеждат с причудливи орбити, които показват, че някакъв неизвестен източник на гравитация влияе върху тях.

Ново изследване подлага на проверка, че Planet Nine може да бъде една от тези древни черни дупки. Предложени са нови начини за изучаване на това мистериозно празно място. Възлагат се надежди не върху съсредоточаването на видимата светлина, а откриването на гама или космически лъчи.

Загадки

Учените Константин Батигин и Майкъл Браун изчислиха, че гравитационното привличане на планета Девет означава, че тя най вероятно е с до 10 пъти по-голяма маса от тази на Земята.

Мистериозно тяло обикаля около Слънцето на разстояние 20 пъти по-далеч от Нептун – около 18,6 милиарда мили. Може да отнеме между 10 000 и 20 000 години, за да завърши една обиколка. (За сравнение Плутон отнема 248 години, за да завърши орбитата си.)

Батигин и Браун предположиха, че планета Девет може да се е формирала по същия начин като газовите гиганти, които добре познаваме – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Започва като ледено ядро, след което увлича газовете около него.

Планета 9

Тя може да се е приближила твърде много до Юпитер или Сатурн и да е била изхвърлена към краищата на Слънчевата система, където сега следва ексцентрична орбита и влияе върху обектите на пояса на Койпер.

За новото изследване учените разгледаха данните за причудливите орбити на шестте обекта на Койпер и също така включиха скорошни наблюдения за това как светлината, пътуваща през Слънчевата система, се огъва поради даден обект.

И двете явления вероятно са причинени от намесата на неизвестни обекти, всеки със сходна маса. Така че първоначалната черна дупка може да бъде виновна и за тях. Това може да бъде една или редица по-малки дупки, които се добавят към тази маса.

Черна дупка

Плътна група свободно плаващи планети извън нашата Слънчева система може да обясни светлината на огъване. Planet Nine може да бъде всякакъв вид обект с ниска видимост и с правилната маса.

Учените, стоящи зад новото проучване, заявиха, че преките наблюдения биха могли да помогнат да се определи дали е планета или черна дупка. Ловът на планетата според тях, трябва да включва търсене на движещи се източници на рентгенови лъчи, гама-лъчи и други видове радиация. Тези улики могат да показват краищата на черна дупка.

Ако бъдат открити подобни сигнали ще се разбере, дали планета Девет е била черна дупка през цялото време.