Учените може да са открили първата планета, обикаляща около три звезди наведнъж

Не отдавна, учени се натъкнаха на интересно космическо явление. В съзвездието Орион, звездна система на име GW Ori отстои на 1300 светлинни години от Земята. Тя е заобиколена от масивен диск от прах и газ. Тялото предизвика интереса на астрономите по различни причини. Най-забележителната от тях е, че това е система с три звезди, а не с една, както е нашата.

Мистерията не свършва дотук. Дискът на GW Ori е разделен на две. Това би наподобявало пръстените на Сатурн, ако между тях имаше огромна празнина. Външният пръстен е наклонен на около 38 градуса.

Защо се е образувала?

Учените спекулират, че празнината в диска може да бъде причинена от съществуването на една или повече звезди в системата. Ако това е така, тя ще бъде първата известна планета, която обикаля около три звезди едновременно.

Екип от астрономи са моделирали системата GW Ori по-подробно. Според констатациите, газовата планета е толкова масивна, колкото Юпитер. Това е най-доброто обяснение за тази огромна разлика в облака прах.

Има и друго решение на загадката. Гравитационният аспект на звездите изчиства пространството в диска, но изследователите смятат, че няма достатъчно турбуленция в него, за да подкрепи тази теория.

В сферата на мечтите

Ако планетата можеше да поддържа живот и ние можехме по някакъв начин да пътуваме из междузвездното пространство, за да стигнем до газовия гигант, всъщност нямаше да можем да видим и трите звезди в нейното небе.

По-скоро бихме видели само две, тъй като тези вътрешни звезди орбитират толкова близо една до друга, че изглеждат като една светлинна точка. Въпреки това, докато планетата се върти, ние ще станем свидетели на това, как звездите изгряват и се снижават във великолепни изгреви и залези, които не приличат на нищо, което може да се види на която и да е друга известна планета.

Един от недостатъците на космическите наблюдения е времето. Ако ние тук на земята виждаме светлината от милиони звезди всяка нощ, то животът на голяма част от тях вероятно е приключил преди въобще да сме се родили. Въпросът дали планетата съществува все още се обсъжда, но наблюденията от телескопа ALMA може да дадат желаните доказателства.