Мрежата на Теленор е посочена като Best in Test в България от водещата международна компания за измерване на качеството на мобилни мрежи umlaut.

Хакан Екмен, изпълнителен директор „Комуникации“ на umlaut, връчи сертификата на изпълнителния директор на Теленор Джейсън Кинг на специално събитие в София днес.

„Това постижение е признание за продължаващите ни усилия да направим мрежата си по-добра всеки ден и да предложим възможно най-доброто преживяване на този взискателен и много конкурентен пазар. Сертификатът Best in Test е постижение, което оценяваме, но за нас той е още една отправна точка, от която да продължим да подобряваме мрежата си, така че да осигурим още по-добри услуги на клиентите си и да постигнем още по-добри резултати“, коментира изпълнителният директор на Теленор Джейсън Кинг.

umlaut е международна консултантска компания, която измерва качеството на мобилни мрежи в над 120 страни по света и е де факто индустриален стандарт за качеството на мрежите. В България umlaut е анализирала представянето на мрежите на трите големи мобилни оператора в периода между май и ноември 2019 г.

Тестовете, с близо 32 милиона проби в 94.5% от градските райони и 50.7% от извънградските зони в България, включват както тестове в населените места, така и тестове на свързващи пътища из страната.

„През 2019 г. Теленор подобри капацитета и потребителското преживяване в своята 4G мрежа в над 600 населени места из цяла България, като подобри над 1000 от базовите си станции“, каза главният директор „Технологии“ на Теленор Владимир Радойчич. „Тези постижения и продължаващите подобрения на мрежата са част от дългосрочната стратегия за развитие на компанията“, допълни той.

Към края на 2019 г. Теленор отчита ръст от 22,8% на активните потребители на 4G в мрежата си, сравнено с края на 2018 г., като близо 86% от целия трафик на данни в мрежата на Теленор е преминавал през 4G. Разширеният списък с устройства, които поддържат Voice over LTE (VoLTE) доведе до почти четворен ръст на гласовите разговори през тази технология и към края на 2019 г. те достигнаха над 12% от целия гласов трафик в мрежата на Теленор. Към края на 2019 г., над 50% от трафика на данни в мрежата на Теленор е генериран от стрийминг на видео и музика.

Теленор беше първият от големите мобилни оператор в България, който стартира 4G мрежа през 2015 г. и бе първата компания, която предложи на клиентите си VoLTE през 2018 г., както и ViLTE (Video over LTE) през 2019 г. През миналата година, Теленор проведе и серия 5G тестове, които обхващаха различни индустрии, като медицина, развлекателната индустрия, производство и образование.

Сертификатът Best in Test се присъжда на Теленор за достигането на 888 от 1000 възможни точки – най-добрата обща оценка от трите оператора в България. Теленор също така постигна и най-висока оценка за покритие на мрежата, както за данни, така и за гласови услуги, както и най-добро покритие на 4G и най-добра скорост на сваляне на данни.

„Методологията за тестване на umlaut се фокусира върху потребителското преживяване на всяка мрежа. umlaut измерва мрежи в целия

Съобщение за медиите

свят и разчита на експертизата на мрежа от консултантски и инженерни компании и над 4000 хиляди експерти от 80 страни. На базата на резултатите от нашия анализ, за нас е чест да наградим Теленор със сертификата Best in Test”, каза изпълнителният директор на umlaut Хакан Екмен.

Сподели
Предишна страницаMercedes вдъхновен от Avatar
Следваща страницаToyota за градовете на бъдещето
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.