Новият Mercedes гледа към автономно бъдеще, вдъхновявайки се от Аватар

Vision AVTR

Иновативната концепция на Mercedes-Benz изглежда се стреми да обедини водача с автомобила чрез биометрична технология и потапящ поглед към света отвън.

CES 2020

Някои футуристични концептуални автомобили изглеждат точно като от филма „Аватар“. Последната идея на Mercedes-Benz, която дебютира на CES 2020, прави тази аналогия още по – реална. Наречен Vision AVTR, за усъвършенствана трансформация на превозни средства, шоумобилът е резултат от реално партньорство между филмов франчайз на Mercedes-Benz и Джеймс Камерън.

Дизайнерска структура отвътре-навън

Тя съчетава интериора и екстериора на колата в едно емоционално цяло. Общата форма е напълно футуристична. Светлинна емблема и светещи спици в колелата. Автомобилът няма врати. Отзад Vision AVTR има 33 подвижни, бионични капаци, които са предназначени да приличат на люспи на влечуго. Не е много ясно как, но те би трябвало да снабдяват автомобила с енергия. Заедно с това осигуряват на водача и пътниците невероятна гледка към външния свят. След това тези проекции се показват на огромен екран в предната част на автомобила, който има един вид триъгълен дизайн.

Биометрични показатели

Когато седнете във Vision AVTR, колата разпознава пулса ви. Тя може да усети дори дишането ви. Mercedes казва, че тази биометрична връзка е неразделна част от начина на действие на концепцията. Компанията иска да слее пътниците и автомобилите в един симбиотичен организъм. Пулсиращата контролна подложка на конзолата е мястото, където да отпуснете ръката си при влизане в колата. Именно от там ще управлявате всички ключови функции на автомобила.

Когато вдигнете ръка, върху дланта ви се проектира екран от меню, където можете да изследвате света на Пандора от различни гледни точки. Дизайнът на седалките също е вдъхновен от структурите, подобни на хамак, в които спят героите на Avatar, така че се чувствате подкрепени, но и полегнали.

За децата

Ако вземете с вас и деца, Vision AVTR може да адаптира функциите си относно малките пасажери. Екраните могат да се използват за наблюдение на състоянието на децата отзад, без да се обръщат родителите. Пулсът на водача се показва, чрез светлинна индикация на облегалките на седалките, което трябва да даде на децата ви усещане за свързаност и сигурност.

Относно детското забавление, новата система ще предлага Magic Pool. Програма пълна с игри, ориентирани към учене и подходящо за деца увлекателно преживяване. Интересните места по маршрута на шофиране – реки, планини, сгради – се показват с различни любопитни факти и информация. Това определено ще стимулира образованието.

Здравина и устойчивост

Основната цел на тази концепция е устойчивостта. Седалките са изработени от био материали. Подът е направен от нов тип дърво, наречен Karuun. То е естествена суровина, добита на ръка в Индонезия. Нещо повече, източникът на енергия за Vision AVTR е нова технология за батерии, съставена от органична клетъчна химия, която напълно изключва редки земни части и метали. Материалите за батерията са компостируеми.

Vision AVTR е автономен и може да се движи на една страна, благодарение на предните и задните оси, които могат да се обърнат настрани до 30 градуса.

Какво означава всичко това за бъдещето на Mercedes-Benz?

Трудно е да се каже. Има много перспективни технологии, участващи в тази експозиция. Определено може да се види, че немския автомобилен производител набляга на визията за бъдещето. Показаното определено би могло да възникне в ума на Джеймс Камерън.