sony-xperia

Един от най-очакваните модели през 2015 година е новият флагман на Sony. Xperia Z4 трябва да бъде предложението, което още с появата си сериозно да притесни конкуренцията. За щастие в мрежата изтече доста предварителна информация, която звучи наистина убедително, затова нека разберем какво можем да очакваме в Z4.

ВИЖ ОЩЕ: GALAXY S6 ЩЕ ИМА ВЕРСИЯ С ИЗВИТ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ДИСПЛЕЙ

На първо място ще говорим за дизайн. Z серията винаги е била давана за пример, когато говорим за елегантни смартфони. Много вероятно е да видим един още по-тънък смартфон с качествена изработка и добър избор на материали – най-вероятно използване на метал и стъкло. Разбира се, трябва да добавим и защитата от прах, както и водоустойчивост, което е традиция за серията.

Според последните слухове Sony смята да предложи Z4 в два модела, които да имат различна резолюция, а вероятно и различен диагонал на екрана. Най-вероятно единият вариант ще е екран от 5.2 инча. Надяваме се да видим и защитата от надраскване Gorilla Glass 4.

По отношение на производителност Sony ще избире между 32 и 64-битови процесори от Qualcomm. Все още компанията не е произвела масово бройки за новия си чип, което представлява проблем, ако Sony иска да представи по-рано модела на пазара.
Вероятно едната модификация на Z4 ще има 3 GB оперативна памет, а другата 4 GB. Все още хардуерните компоненти не са ясни, но сме убедени, че възпроизвеждане и заснемане на 4K видео няма да е никакъв проблем.

Android 5.0 е логичен избор за новия топ модел на Sony. Както винаги ще видим страхотен потребителски интерфейс от японската компания с насочено внимание към увеличаването на възможностите за забавление. Дано видим и малки джаджи и уиджети, които да са полезни на потребителите. Очакваме функционалност като двойно почукване за събуждане, вградена възможност за записване на действията и други подобни полезни функции. Не бива да забравяме и свързаността с останалата екосистема от смарт устройства.

По отношение на камерата трябва да имаме високи изисквания. Sony е един от лидерите при смартфоните при този критерий. Очакваме нов сензор Exmor RS IMX 230 с 21-мегапикселова резолюция, фазов автофокус и 192 автофокусни точки. Подобни характеристики са типични за компактните фотоапарати от среден клас, което трябва да говори за сериозното отношение на японците към мобилната фотография.

Вградената памет вероятно няма да е малко – очакваме всичко от 32 до 128 GB свободно място. Традиционните възможности за връзка LTE, Wi-Fi, Bluetooth и NFC не бива да ни изненадват. По отношение на капацитета на батериите ще е добре тя да е с 3220 mAh, за да може да осигури дълга автономна работа на мощния процесор.

Очакваме официалното представяне на MWC 2015 през месец март, а самият модел да започне да се предлага в магазините през април или май месец. Цената също трябва да отговаря на класата на Z4.