Е, беше само въпрос на време нещо подобно да се появи в интернет – фен на творбите на Толкин, наричащ себе си TolkienEditor е преработил цялата трилогия филми „Хобит“ (The Hobbit), за да представи по-добре идеята на писателя и историята в романа.

ВИЖ ОЩЕ: ЗАДАВА СЕ КРАТЪК ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА ‘GAME OF TRONES’

Ясно е, че такива преработки тепърва ще се появяват, защото доста хора, чели книгата, са останали недоволни от това, че във филма има прекалено много излишни сцени и дори герои, които не присъстват в романа. Първият такъв вече се появи в интернет (адресът е ето тук). Човекът зад блога е използвал mp4 файлове с резолюция 720 х 576, така че качеството не е особено добро, ако решите да свалите преработката и да я гледате, но всички се надяват щом Blu-ray релийзът бъде пуснат официално да видим и по-хубаво качество.

Идеята е проста – сцени от всичките три „The Hobbit“ филма са премахнати, скъсени или наредени по различен начин, за да може историята да си пасва по-добре с хартиения оригинал. Присъствието на Тауриел както се досещате е премахнато, а Леголас се появява само на едно-две места. Ето и малко повече от блога:

  • Историята с Бледия Орк е силно орязана. Азог, разбира се, води атаката над Самотната планина в края, но не се появява във филма чак до след бягството от тунелите на гоблините.
  • Любовният триъгълник Тауриел-Леголас-Кили е премахнат. Да, Тауриел вече не е герой от филма и Леголас се появява само за малко при задържането на джуджетата в Миркууд. Това беше следващото очевидно нещо за коригиране, тъй като двамата горски персонажи допринасят толкова малко за историята и развитието на събитията.
  • Прелюдията с възрастния Билбо е премахната. Както и в романа, намирам за вярно, че филмът ще работи много по-добре, ако всичко започва малко и неочаквано и после изригва с излизането на Билбо в големия, плашещ свят. Много по-елегантно е да научим за Смог от песента на джуджетата, отколкото от CGI сцена.

Всичко това е цитирано от блога на мистериозния TolkienEditor. Има още доста, така че ако ви е интересно – влезте и разгледайте. Там има и линкове за торенти, съдържащи преработената версия на филма. От Smart News не толерираме пиратстване на филми, така че сваляйте на собствена отговорност.

Какво мислите? Има ли трилогията „The Hobbit“ нужда да бъде изцяло преработена? Как ще се отрази това на оригиналния филм? А какво за обикновения зрител, който не е чел книгата?