iOS 11 е факт. Apple представиха новата версия на операционната система по време на конференцията WWDC. Както обикновено, тя се очаква официално през септември, когато всички притежатели на iPhone и iPad ще могат да ъпдейтнат. За ентусиастите, отново както предишни години ще има възможност за тестване на бета версията. Тя пък ще бъде налична по-късно през юни.

До тогава обаче ще трябва да се задоволим само с информация за новостите при iOS 11. Те са много и обхващат различни аспекти от функционалността на операционната система, iPhone, iPad и дори Mac устройства.

Какво имаме предвид? Крейг Федерихи показа най-новата функция, касаеща изпращането на съобщения. Вграденото Apple приложение Messages вече ще работи в облака. С една дума, всички ваши съобщения ще се съхраняват в iCloud, така че ще имате достъп до всички тях през всяко едно устройство. Преди един от проблемите на отделното съхранение беше, че когато изтриете някое под iPhone например, то остава на компютъра ви, или обратно. Това ще остане в миналото с iOS 11. Функционалността ще бъде удобна и от гледна точка на това, че всички ваши съобщения ще са налични веднага щом си закупите ново устройство и се логнете със своето Apple ID.

Siri

Гласовият асистент също ще стане по-добър. На първо място Siri вече ще може да превежда от английски на китайски, френски, немски, италиански и испански. Това обаче не е всичко. Т.нар. on-device learning ще позволи на Siri да научава за вашите навици от страниците, местата и услугите, които посещавате и ползвате в Safari. След това асистентът ще може да ви предлага различни неща в Mail, Messages и други Apple приложения. On-device learning ще работи с всички Apple устройства.

Камера

С iOS 11 вече ще имате възможност да правите много повече и различни видове снимки. Live Photos получават Loop и Bounce ефекти, докато портретните снимки вече могат да бъдат правени с оптична стабилизация, със светкавица и дори с включен HDR.

Най-хубавото тук обаче е новият High Efficiency Image File Format (HEIF), който ще намали пространството, което снимките ви заемат на вашето устройство.

apple-ios-11-screenshot-1iPad

Промени ще настъпят и при операционната система когато говорим за iPad устройства. На първо място, дизайнът на дока ще бъде променен изцяло и вече ще позволява удобна drag and drop функционалност — можете да местите приложения, медия и други от един split screen в друг. Когато използвате split screen пък, вече ще можете да превключите към трето приложение и след това да се върнете към другите две автоматично, без отново да ги конфигурирате за едновременно ползване.

За iPad ще има и ново приложение, наречено Files. То ще даде на потребителите достъп до офлайн съхранените на устройството файлове, както и такива в регистрациите за облачни услуги като iCloud, Dropbox и т.н.

apple-ios-11-screenshot-2Apple Maps

Ъпдейтът ще засегне и картите на Apple, като най-интересното в случая ще бъде достъпно за жителите на САЩ. Apple добавят т.нар. indoor навигация за молове и летища. Такава ще бъде достъпна за магазини в Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк, Филаделфия, Сан Франциско, Сан Хосе и Вашингтон. Допълнително, гражданите на Токио, Хонг Конг и Лондон също ще имат карти за някои техни молове. За аерогарите пък навигация ще е налична за над 20 американски и чужди летища.

Още, Maps вече ще показва информация за лентата, в която шофирате, както и данни за ограниченията в скоростта на съответната отсечка. Най-полезна обаче ще бъде новата функционалност Do Not Disturb While Driving — когато я активирате, телефонът ви няма да ви безпокои с неща, които биха могли да ви разсеят. Съобщенията например изобщо няма да се показват, освен ако изпращачът им не натисне Urgent, в който случай явно става въпрос за нещо важно и информация за това ще бъде изведена на екрана.apple-ios-11-screenshot-3

Apple Music и аудио

Apple Music най-накрая ще заприлича повече на социално приложение. Все пак слушането на музика понякога не е единствено самостоятелно преживяване. За това вече ще можете да следите какво слушат приятелите ви, или пък да се скривате когато не искате другите да разбират какво сте си пуснали (както при Spotify).

С iOS 11 различните Apple устройства ще могат да се синхронизират в пускането на музика в различни стаи. Освен при iPhone и iPad, това ще работи и с някои спийкъри на други производители.

Apple Pay

Потребителите на Apple Pay вече ще могат да изпращат пари едни на други, подобно услуги като Venmo и Square Cash. Това ще става с Apple Pay Cash Card в iOS 11. Парите ще стоят в акаунта на потребителите, но ще могат и да бъдат прехвърляни в банковата им сметка.

App Store

Най-голямата промяна в дизайна на магазинът за приложения на Apple също идва с iOS 11. Новият таб Today ще показва най-новите релийзи, докато игрите най-накрая ще получат и своя собствена секция (как не е имало такава до сега?) Освен това самият App Store вече ще съдържа и информация от по-различен тип, като например кратки материали под формата на статии за how-to гайдове, making of на различни приложения и т.н.

Разработчиците пък вече ще могат да показват покупките в приложенията си на видно място в App Store, вместо потребителите да се налага да ги търсят в самите апликации.

apple-ios-11-screenshot-4Още

Някои от по-малките, но също толкова важни подобрения, включват имплементирането на поддръжка за виртуална и добавена реалности директно в iOS (което ще помогне на разработчиците), видео запис на екрана, автоматично попълване на пароли в приложения, FaceTime Live Photos, клавиатура за по-лесно писане с една ръка и още много…

Според Apple, можем да очакваме iOS 11 да бъде налична за следните устройства — всички iPhone модели от iPhone 5s нагоре, всички iPad Air и iPad Pro таблети, пето поколение iPad, iPad mini 2 и по-нови, както и шесто поколение iPod Touch. Някои услуги, като изпращането на пари чрез Apple Pay Cash Card, ще изискват по-нов хардуер и ще са налични само на по-нови устройства.

1 коментар

  1. И това ли е новото??? Другите фирми са го измислили оооотдавна..,..само тея педалчета сега го мислят…Жалки са…

Comments are closed.