Вижте Земята както никога досега с Daily Overview

0

Някога чудели ли сте се как изглежда нашият дом от космоса? Е, със сигурност сте виждали сателитни снимки на Земята, тук сме ви показвали такива не веднъж. Но бас ловя, че такива снимки като днешните не сте виждали!

Daily Overview е Instagram проект на Бенджамин Грант и е един от профилите там, които задължително трябва да следвате. Грант използва сателитни снимки на Земята с висока резолюция, за да ни покаже неща, които не бихме си и представили. Всъщност природата и архитектурата изглеждат по съвсем различен начин погледнати отгоре и това се вижда във всяко едно изображение от тези по-долу.

След като разгледате снимките може би ще ви бъде интересно да разберете, че Грант издаде книга с тези и още други до сега несподеляни в Instagram снимки. Тя се казва просто „Overview“ и пълна информация за нея (както и начини за поръчка) можете да намерите на сайта на проекта.

daily-overview-1

Руб ал-Хали, в превод „Празното каре“ — най-голямата пясъчна пустиня на света (650 000 кв. км.) Намира се на части от териториите на Саудитска Арабия, Оман, Йемен и Обединените арабски емирства. Снимката показва около 350 кв. км. (Google Maps)

daily-overview-2

Изкуственият остров Палм Джумейра в Дубай. Създаден е от 3,3 милиарда кубични метра пясък и 7 милиона тона камък. В момента на острова живеят около 26 000 души. (Google Maps)

daily-overview-3

Флеволанд, Холандия. В тези ферми се отглеждат цветя, главно лалета. Флеволанд също е изкуствен остров и със своя размер от 970 кв. км. е най-големият такъв на света. (Google Maps)

daily-overview-4

Танкери чакат да влязат в пристанището на Сингапур. Това е второто най-натоварено пристанище на света, като Сингапур обслужва една пета от всички морски товари и половината от годишните доставки на петрол за целия свят. (Google Maps)

daily-overview-5

Централната част на Париж, Франция. Градът в днешно време изглежда така, защото император Наполеон III (племенник на Наполеон I Бонапарт) се заел с реновирането на града като се е отървал от западащите средновековни квартали и е построил множество улици, паркове и фонтани. (Google Maps)

daily-overview-6

Валпараисо, Чили — шестият най-голям град в страната и дом на около 285 000 жители. Построен е върху няколко стръмни склона, гледащи към Тихия океан и се нарича още Перлата на Тихия океан. Името му се превежда като „райска долина“. (Google Maps)

daily-overview-7

Откритият рудник Тагебау Хамбах (Tagebau Hambach) в Ецвайлер, Германия. Следите са направени от т.нар. bucket-wheel excavators — най-големите багери на света, високи цели 96 метра. Движейки се, те загребват маса от повърхността и добиват лигнит. Материалът се използва за гориво и често се нарича още „кафяви въглища“. (Google Maps)

daily-overview-8

Съ своите 2,7 километра дължина, мостът Голдън Гейт в Сан Франциско отделя залива от Тихия океан. Той още свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. (Google Maps)

daily-overview-9

Полета с рапица в окръг Луопинг, Китай. Маслото от рапица се използва както в кулинарията, така и за биогориво. (Google Maps)

daily-overview-10

Мината за желязна руда The Mount Whaleback в Пилбара, Западна Австралия. Желязото бива използвано за направата на стомана, която после влиза в употреба за сгради, автомобили и домашни електроуреди. (Google Maps)

daily-overview-11

Ледникът Перито Морено в Санта Круз, Аржентина. Площта му е 250 кв. км. и е повече от 30 километра дълъг. Това е третият най-голям запас от сладка вода на света. На снимката се виждат само 6 кв. км. (Google Maps)

daily-overview-12

Пристанището на Антверпен, Белгия — второто най-голямо пристанище в Европа след това в Ротердам. През годината тук преминават 71 000 кораба и 314 милиона тона товар. Това е около 68% от масата на всички живи хора на Земята. (Google Maps)

daily-overview-13

Вятърната ферма Миделгрунден, намираща се на 3,5 километра от Копенхаген, Дания, на границата с Швеция. Всяка една турбина е самостоятелна и отвежда генерирания ток по подземни кабели към отделна станция. Турбините притежават още компютър, който може да ги върти на 360 градуса, така че да ги позиционира за максимално генериране на електричество. Общо фермата доставя 4% от нужното на Дания електричество. (Google Maps)

daily-overview-14

Бока Ратон, Флорида. Градът е построен в края на XX век, върху редица водни пътища, което придава интересните форми, видими на снимката. (Google Maps)

daily-overview-15

Spiral Jetty е земна скулптора (earthwork) на Робърт Смитсън. Намира се в Голямото солено езеро в Юта, САЩ и представлява земна маса с дължина 460 метра и ширина 4,6 метра. Цветът на водата се дължи на водораслите и бактериите в нея. Поради солеността си от 27%, това езеро наподобява много праисторическите води на Земята. (Google Maps)

daily-overview-16

Изкуственият остров Ейселог (IJsseloog) близо до Флеволанд, Холандия. Използва се за събиране на замърсени наноси, подобни на пясък и глина. Може да побере 20 милиона кубични метра наноси. (Google Maps)

daily-overview-17

Чукикамата е най-големият открит рудник за мед на света. Намира се в района Антофагаста, Чили и е дълбок 850 метра. От тук са добити повече от 29 милиона тона мед. (Google Maps)

daily-overview-18

Ферми за морска храна в залива Луоюан, провинция Фуджоу, Китай. Под водата има серия мрежи и клетки, които се използват за отглеждане на раци, омари, миди и шарани. На снимката се виждат 6 кв. км. от залива. (Google Maps)

daily-overview-19

Изкуствените езера Лобнор в пустинята Такламакан, Китай. Тук се добива поташ — калиева сол, която се използва за създаване на тор. Солта се извлича от подземни кладенци; на повърхността водата се боядисва синя, за да може да привлича повече светлина и да се изпари по-бързо. (Google Maps)

daily-overview-20

Квартал Ешампле в Барселона, Испания е познат с правилната квадратна форма на сградите. Идеята за разпознаваемия дизайн е на каталонския инженер Илдефонс Серда. Той замисля улиците да се разширяват в осмоъгълни площадчета, където да има повече място, изглед и по-добра вентилация. (Google Maps)