Бившият директор на Facebook Чамат Палихапития (Chamath Palihapitiya), който стана част от компанията през 2007 година като вицепрезидент по растеж на потребителската база, сподели в интервю пред публика в Станфордското висше училище по бизнес, че се чувства виновен за създаването на социалната мрежа.

“Краткосрочните, повдигащи допамина обратни връзки, които сме създали, разрушават начина, по който обществото работи. [Визирам] сърца, лайкове, thumbs-up реакциите. Няма разговори, няма сътрудничество; [само] дезинформация, неистина. И това не е американски проблем — това не е свързано с руските реклами. Това е глобален проблем.”

По думите му, Палихапития се опитва да влиза във Facebook колкото е възможно по-малко. Освен това на децата му “не им е позволено да използват тези глупости”. Той обаче също вярва, че компанията “като цяло върши добро на света”.

Палихапития критикува още не само онлайн социалните мрежи, ами цялата Силиконова долина и финансирането на технологичните стартъпи. Инвеститорите наливат пари в “скапани, безмислени, идиотски компании”, споделя той. Според него има много по-сериозни проблеми, на които трябва да се обърне внимание — инвеститорите могат да финансират компании с идеи за здравето и глобалното затопляне например.

Самият Палихапития има своя собствена venture capital фирма. Тя се нарича Social Capital и финансира идеи в секторите на здравеопазването и образованието.

Можете да гледате цялото интервю във видеото от официалния канал на Stanford Graduate School of Business, по-горе.