Apple може да сключи сделка за изкупуване на изоставения бизнес на Intel за 1 милиард долара
През април Intel обяви, че излиза от мобилния сектор на 5G, след като Apple изненадващо уреди отново да се върне към модемите на Qualcomm в своите телефони.

Главният изпълнителен директор на Intel, Боб Суон, уточни, че Intel е изоставил бизнеса на модема директно заради новия договор на мобилния гигант. Без Apple като клиент, компанията заключава, че просто не вижда път напред.

Сделката може да е факт още през текущата седмица

Apple съобщава, че Intel не може да предостави 5G модем на iPhone във времевата рамка, която да е в крак с плановете за пускане на 5G смартфони. Това принуждава компанията да се примири с Qualcomm след години на ожесточени съдебни спорове. Сега плановете Apple да придобие тази част от бизнеса на Intel, която обхваща портфолио от патенти и персонал на стойност 1 милиард долара или повече, може да бъде решението към бъдещото независимо развитие на гиганта.

По – печелившо и безпроблемно би било да се затвори целият цикъл на производство вътре в компанията. Това би ограничило възникването на спорове и недоразумения. Избягвайки съобразяването с чужди срокове и изисквания, Apple биха могли да затворят кръга на производство, зависейки единствено от себе си.

След сделката Apple/Qualcomm – Intel твърди, че е започнал да търси купувач за модемния си бизнес. Оказва се, че най-смисления ход ще бъде Apple да се яви, като такъв.

Преди Qualcomm, Intel беше едноличен доставчик на модем за моделите на iPhone през 2018г. Apple отдавна е единственият основен клиент на Intel – почти всеки друг голям Android телефон разчита или на Qualcomm, или на вътрешни решения.

Докато Apple сключва нова сделка с Qualcomm, известната технологична компания вече контролира разработката на собствени модеми. Тя е подобна на съществуващата вътрешна CPU платформа, която е довела до собствените чипсети от серия A на iPhone и iPad.

Добавянето на портфолиото и опита на Intel към процеса, който включва съществуващата работа с 5G чипове за iPhone, вероятно само ще ускори производството и ще позволи на Apple да оперира независимо от трети страни за своите модеми в бъдещето.

Сподели
Предишна страницаТеленор предлага Huawei P smart Z
Следваща страницаФутуристичен град в Саудитска Арабия
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.