Хора с модифицирани гени, изкуствен дъжд и фалшива луна
Това са част от екстрите на бъдещето

От 2017 г. саудитският принц Мохамед бин Салман, по-известен като MBS, работи с екипи от консултанти, за да развие визията си за града с вложението от 500 милиарда долара в сегашния безплоден северозападен край на Саудитска Арабия.

Звучи като сценарий на научно-фантастичен филм. Но уникалните темпове на развитие на саудитско-арабския град-държава предполагат всичко това да стане реалност.

Градът на бъдещето

Навсякъде ще има обслужващ персонал, летящи таксита и постоянно правителствено наблюдение сред блясъка на тъмния пясък. Всяка вечер изкуствената луна ще осветява небето, а остров в стил Джурасик парк, ще позволи на посетителите да се смесват с динозаври – роботи.

В обемни документи са поместени разработки и планове за преместване на населението, клиники за редактиране на човешкия ген и 24 часово наблюдение от правителството. Това ни навежда на мисълта, че този футуристичен град, звучи по-скоро като утопия.

Развитие на производството

Произвеждането на изкуствен дъжд ще охлажда града и ще направи широкодостъпна прясната продукция на плодове и зеленчуци. Бъдещите граждани, които не се интересуват от посещение на пазарите на земеделските производители, ще могат да направят резервации в ресторант със звезда на Мишлен.

Голям напредък е планиран и в образователната система снабдена с холограмни учители от най-висока класа. Там ще бъдат разкрити най-високоплатените работни места на земята. Всяка промяна и нововъведение са стриктно ориентирани към бъдещето. Говори се за върховни технологии, някои от които са само теория на този етап и в процес на развитие.

В известна степен въпросният град звучи подозрително, като тоталитарна държава за наблюдение. Но може би някои ще се разконцентрират от целия блясък на проекта. Плановете са за напълно автоматизирано устройство.

Компютъризирана система ще уведомява за престъпления и проследяване на граждани. Това означава, че докато се разхлаждате на блестящия плаж и мечтаете за следващото си хранене, безпилотен самолет, оборудван с технология за разпознаване на лица, вероятно ще предава местоположението ви на служителите на правоприлагащите органи.

Наслаждавайки се на почивката си ще бъде малко вероятно да срещнете някои от местните жители. Те отдавна ще са преместени другаде и около вас ще се разхожда популация от модифицирани човеци, благодарение на медицинските клиники, които ще пренаписват генома на гражданите. Плановете не са само за град на бъдещето, а и населението му, което ще е съставено от по-силни и по-умни хора.