Снимка: The Verge

wattup

Вече доста смартфони могат да бъдат зареждани безжично, но за съжаление тази опция все още има някои недостатъци. Въпреки че нуждата от кабели е премахната, устройството все пак трябва да бъде допряно до безжичното зарядно, но има  технология, която разрешава и този проблем.

ВИЖ ОЩЕ: ИНТЕРНЕТ БРАУЗЪРЪТ SPARTAN В WINDOWS 10 ЩЕ Е ИЗЦЯЛО НО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Компанията Energous предлага едно доста добра алтернатива – даждаджата ви може да бъде заредана навсякъде на разстояние от до 5 метра от предавателя. Колкото по-близо е до него, толкова по-бързо батерията ще стигне до 100% и обратното. Може да се зареждат и повече от едно устройство. Идеята на Energous е вашият смартфон, носимо устройство, таблет и т.н. да се зареждат бавно през целия ден, като така няма да се притеснявате за кабели и изтощени батерии.

Компанията нарича тази технология WattUp, като след време тя може да бъде вградена във всеки един продукт, който използва енергия, но за момента се предлага само съвместим с нея комплект за безжично зареждане, който ще бъде  пуснат на пазара до края на тази година и няма да е много по-скъп от вече предлаганите опции. Тайната за WattUp е, че използва Bluetooth LE, за да засече устройството, което трябва да зареди.

За да се възползвате от WattUp ще трябва да закупите и предвател, който ще работи подобно на рутер, но ще снабдява вашето устройство с енергия. Той ще струва около 300 долара, ще може да зарежда 12 устройства наведнъж и ще се предлага в различни форми и размери. Ще има такъв, който да е подходящ за дома, офиса или на по-големи места.