Снимка: Car and Driver

Все интересни новини прииждат от технологичното изложение Consumer Electronics Show тази година. Още една такава прясна новина е от Mercedes-Benzсвързана с тяхната дългоочаквана автономна кола F 015 „Luxury in Motion“. Да, това цялото е името на колата.

ВИЖ ОЩЕ: БЕГЪЛ ПОГЛЕД ВЪРХУ НОВИЯ 2016 VOLT НЕ CHEVROLET ОТ CES 2015

Кажете ми, не е ли това колата на бъдещето? Гледайки я, няма как да не се замисля дали не излиза от бъдещето, където се разиграва действието на Star Trek. Оставаше и да лети. Е, очевидно прави всичко друго, освен да лети, но за последното така или иначе е рано. Какво да очакваме обаче от този звяр? Както казах, колата е автономна – това ще рече, че може да шофира сама, без намеса на някой от пътниците. За да разберете в какъв режим е тя в момента, предницата й е осветена от многобройни малки LED светлини – когато те светят в бяло, значи шофьорът кара; когато видите синя светлина, значи автомобилът се движи сам.

Mercedes наричат кабината на колата си „lounge-like“, което значи, че вътре можете спокойно да си почивате, докато тя ви закара на нужното място. За почивката спомагат четири удобни кресла, които могат да се въртят на 360 градуса, така че да можете да гледате пътниците си, докато си говорите с тях, а автомобилът изпълнява ролята на ваш личен шофьор.

По-интересното обаче е друго – колата е изключително лека, което се дължи на подсилената с въглеродни влакна пластмаса, от която е съставена (CFRP – carbon fiber reinforced plastic). Този материал се използва и от BMW при техните луксозни i3 и i8 модели, за които вече сме си говорили. Освен това, F 015 се движи на водород – нещо, което не е ново, но пък инфраструктурата за захранване на такива коли все още липсва. Кога да очакваме колата? Все още не се знае, но чакаме с нетърпение.

Вижте няколко снимки от изложението, на които се вижда и любопитният робот на Mercedes, който с вградената си камера показва вътрешността на колата на зрителите.

mercedes-benz-f-015-the-verge mercedes-benz-f-015-robot-the-verge mercedes-benz-f-015-car-robot-the-verge

Снимки: The Verge