Снимка: The Verge

На CES се случват какви ли не неща – виждаме най-новите технологии, представени от водещи личности в бранша, запознаваме се с интересни концепции, нови гейминг конзоли, автомобили на водород и т.н. и т.н,. Но понякога, само понякога, до вас може да дойде създателят на нещо всъщност не толкова ново като идея, но в същото време крайно изобретателно и интересно.

ВИЖ ОЩЕ: НА CES LG ПОКАЗА НОВ СМАРТ ЧАСОВНИК С WEBOS

Говоря за Caputer Labs и тяхната идея за виртуална, аугментирана реалност. Малцина са сред щастливците, имали възможността да пробват устройството на главите си и да изпитат това, което сами описват като „все едно гледаш в шлема на Железния човек“. Интересното устройство се нарича Seer и е в съвсем начален стадии на разработка – толкова начален, че прототипът, показан на CES, е 3D-принтиран грубо и не можете да правите кой знае какво на него, освен да видите че работи.

За да работи Seer, единственото необходимо е да пъхнете един смартфон, на който има инсталиран нужният софтуер, в каската и след това да го сложите на главата си. Изображенията на дисплея на смартфона са обърнати огледално, така че когато се отразят от огледалото вие ги виждате нормално. Не знам какво е чувството, но създателите описват видяното с над 100 градуса полезрение и софтуер, който реагира на мърдането на главата ви, така че във виртуалния свят да се въртите наляво-надясно. Имате още курсор, който можете да използвате чрез мърдане на челюстта си, каквото и да значи това.

Като цяло, както казах, в момента със Seer не можете да правите кой знае какво, но пък от Caputer Labs смятат съвсем скоро да стартират кампания за набиране на средства през Kickstarter, като по този начин да успеят да пуснат на пазара напълно функционален прототип до края на тази година. Да им пожелаем късмет!

Снимка: The Verge