Още през април 2017 г. WhatsApp обявиха, че разработват разплащателна система в своето чат приложение. Отне им малко по-малко от година тя да бъде завършена и ето, че вече е налична за бета тестване на територията на Индия. Функционалността позволява т.нар. peer-to-peer разплащане — превеждане на дадена сума пари директно на друг потребител.

За да стане възможно това, притежаваната от Facebook компания работи в сътрудничество с редица банки в Индия и се възползва от Unified Payments Interface — система, която обединява всички банки в страната и позволява мигновени преводи от един клиент към друг.

Индия е районът с най-много WhatsApp потребители. Дневно активните потребители там са повече от 200 милиона, което помогна през изминалата година Индия да задмине САЩ по най-много потребители, използващи мобилни приложения. Там не всички имат достъп до високоскоростен интернет и чат приложенията са в пъти по-удобни от апликация или уеб интерфейс на голяма социална мрежа като Facebook. Съответно имплементирането на peer-to-peer разплащания, каквито пък са чудесна услуга за търговци и дори връщане на пари на приятели, в апликация като WhatsApp само ще улесни тези, които я ползват.

Все още не е ясно дали разплащанията през WhatsApp ще стигнат до Европа или Северна Америка. Очакваме повече информация от компанията на по-късен етап.