Как ви се струва това, да не употребявате бутилки за питейната вода

Най-новото изобретение представлява един вид шушулка пълна с вода, която поглъщате цяла. Може би идва краят на ерата на така вредните опаковки. Ядливото топче ще ограничи нуждата от пластмасовите бутилки. Пакетът, който е компостиран, е направен от морски водорасли и растителни екстракти. Просто отхапвате ъгъла и пиете.

Notpla

Стартиращият производител на опаковката, Notpla, цели да създаде дългосрочно решение без отрицателни последици за хората и околната среда. Бивш инженер по опаковане от известната марка L’Oréal, започна да работи върху концепцията заедно с дизайнера Родриго Гарсия Гонсалес през 2013 г. Те изучаваха инженерно-конструкторския дизайн в Imperial College London и Royal College of Art. Седем години по-късно това вече не е студентски проект, а жизнеспособен бизнес. Компанията е събрала значителна сума в подкрепа на иновативния замисъл.

Услужливата химия

Дизайнерите използват техника от молекулярната гастрономия, за да създадат пакета. При потапяне на сфера от лед в смес от калциев хлорид и екстракт от кафяви водорасли, се получава ядлива мембрана. Тя се формира около леда, задържайки течността на мястото си. Междувременно ледът се топи на стайна температура. Най-малката версия на пакета е проектирана да се разтвори в устата ви. Изживяването може да бъде малко изненадващо, докато свикнете с разпукването на водата.

Шотландска марка уиски планира да се възползва от откритието и да направи така наречения “коктейл без стъкло”. Творението от морски водорасли не притежава вкус, така че това няма да наруши качествата на питието.

По-големи сашета могат да бъдат използвани за вода при състезания или на други големи събития. Ако част от опаковката се озове на земята, тя ще се разгради значително бързо. Това не може да се сравнява с пластмасата, която трябва да бъде преработена по промишлен път, за да се разгради.

Самото име на компанията, Notpla, означава „не пластмаса“. Водораслите също така, използват много по-малко ресурси за производство, отколкото някои други материали, употребявани в растителната промишленост. Малко вероятно е този дизайн да замени изцяло пластмасовите бутилки, които са повсеместни. Причините са елементарни: нововъведението съдържа малко количество вода и е сравнително нетрайно. Ако седи на рафта в магазина, ще трябва да се измие преди употреба, от хигиенична гледна точка. Всяка минута в света се продават повече от един милион бутилки вода. Ще са необходими и други решения за ограничаването им. Но на този етап са подходящи за определени приложения, като състезания, при които доброволци с ръкавици предават шушулките директно на бегачите.

Мащабни приложения

Компанията се разширява и в други продукти, включително сашета, които могат да държат кетчуп или майонеза за клиентите на ресторанти за бързо хранене. Те ще заменят малките пластмасови опаковки, които трудно можеха да бъдат изместени в миналото и не подлежаха на рециклиране. Just Eat, услуга за доставка на храна в Лондон, вече използва изобретението.

Подобно на други фирми, които правят алтернативи на пластмасовите опаковки, Notpla казва, че пейзажът коренно се е променил от началото на 2013 г. насам, тъй като замърсяването с пластмаса се превърна в основен проблем. Потребителите стават все по-осъзнати и емоционално свързани с проблема. Фирмите се борят да намерят по-добри решения, така че техните маркови пакети да не замърсяват реките и океаните.