Снимка: Virgin Galactic. Spaceport America.

Кой иска да отиде в Космоса? Ако имате излишни $250 000, значи вече можете да си купите билет за полет с Virgin Galactic. Това ще ви позволи да се качите на борда на SpaceShipTwo, който ще ви отведе на суборбитално пътешествие.

Още по-вълнуващото е, че благодарение на сделка с Американската Федерална Администрация по Полетите (FAA), Virgin Galactic се надяват да могат да започнат полетите до края на 2014 година.

Споразумението, което беше обявено в четвъртък, обяснява как компанията ще работи съвместно с федералния център за контрол на въздушното движение и космодрума в Ню Мексико, за да разчисти въздушно пространство за търговските полети. Virgin Galactic имат споразумение за тестови полети в Калифорния с FAA още от преди това.

Полетите на SpaceShipTwo ще излитат от Spaceport America в Ню Мексико, издигайки двама пилоти и шест пътници на височина от 100 километра. Първата част от пътуването ще бъде извършвана от друг по-голям самолет – WhiteKnightTwo, който ще носи първия на гърба си. Веднага щом се достигне височина от 15 000 метра, SpaceShipTwo ще се отдели и ракетните му двигатели ще го закарат до ниска околоземна орбита.

Според служители на фирмата, пасажерите ще изпитат безтегловност и ще могат да се насладят на невероятен изглед към родната планета Земя.

Май трябва да започнем да спестяваме пари…