Да се върнем с 40 000 години назад във времето

Учени съживиха малки животни, наречени нематоди. Техният сън е продължил 46 000 години. Микроскопичните животни са били успешно събудени от вечно замръзналата почва, която обгражда терена на река в Сибир. Радиовъглероден анализ разкрива, че създанията произхождат от праисторическа ера. Тогава неандерталците все още са бродили по света. Организмите принадлежат към функционално изчезнал вид, наречен Panagrolaimus kolymaensis. До неотдавна той е бил непознат на науката.

Удивителното откритие е от голямо значение за разбирането на еволюционните процеси, тъй като времето на поколенията може да се разтегне от броени дни до хилядолетия. Дългосрочното оцеляване на някои видове може да доведе до възстановяване на вече изчезнали линии.

В застой

Еволюцията на откритите създания буквално е била спряла за 40 000 години. Сега учените ги сравняват с видове от същия род, които са били известни на света преди години. Изучавайки подобни геноми, изследователите искат да разберат повече за това, как тези популации са се променили през последните 40 хиляди години.

Нематодите или кръглите червеи са силно приспособима група. Те често са микроскопични, въпреки че някои видове се виждат и с просто око. Много нематоди са развили способността си да оцеляват при ниски температури, като навлизат в състояние на така наречената криобиоза. При него те изключват своите метаболитни системи и се трансформират в изсушени обвивки, които могат да бъдат съживени, след като благоприятните условия на среда се завърнат.

Какво е криобиоза?

Криобиозата е състояние на границата между живота и смъртта. Тя позволява на видовете да оцелеят в много екстремни условия. Изучаването на процеса ни позволява да разберем как видовете правят това на генетично и биохимично ниво. Сега можем да почерпим информация за това как видовете биха се развили по време на глобална промяна.

Учените са възкресили много организми, съществували в дълбокото минало. Към тях причисляваме и бактериален вид живял преди най-малко 25 милиона години. Той е оставил жизнеспособни спори във вкаменелост от кехлибар. Сега учени са върнали към живот нематоди, открити във вечно замръзналата земя в района на Якутия в Русия. Възможно е да са били на възраст повече от 41 000 години.

Сега изследователите разширяват времевата линия с още няколко хилядолетия с откриването на P. kolymaensis в сибирския студ. Нематодите са открити във вечно замръзнали образувания по протежение на река Колима, където се съхраняват изкопаеми дупки на арктически гофери, датиращи от 45 839 до 47 769 години преди наши дни. Тези изчисления са направени след радиовъглероден анализ на древен растителен материал в пробите.

Наука или магия

Нематодите не са изисквали много усилия, за да започнат да се движат и да произвеждат съвременни потомци, въпреки че са задрямали в края на последния ледников период и последвалия възход на човешката цивилизация. Екипът е отгледал повече от 100 поколения P. kolymaensis в лаборатория. Нужни са само подходящи условия на бактериална влажност и стайна температура. Това е достатъчно, за да могат организмите да възобновят своето пълзене и възпроизвеждане. Това се оказва още по-лесно предвид факта, че отритите същества са безполови.

Идеята, че едно животно може да се съхрани за цяла геоложка ера, за да се събуди и да започне да се размножава, звучи като факт от научната фантастика. Последните проучвания предполагат, че и други издръжливи видове, са впрегнали тази суперсила, за да преживеят трудните времена. Откритието хвърля светлина към дълбокото минало, като същевременно повдига въпроси за това как организмите ще се адаптират към бъдещите предизвикателства, включително и тези, създадени от хората.